Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 291
Poczta Polska nie dostarcza przesyłek osobom przebywającym w domowej kwaratannie.
Taki komunikat się wyświetla po wejściu na www poczty. Wychodzi na to, że mają dostęp do danych osobowych zbieranych przez służby i sanepid odnośnie miejsca przebywania.
#kwarantanna #pocztapolska #koronawirus
Pobierz
źródło: comment_1585983700jtjj68UVc1N6asPCv2Bsx2.jpg
  • 41
@qualin: A jak na mój gust to listy osób w kwarantannie powinny być publiczne żeby osoby łamiące kwarantanne dało się raz dwa #!$%@?ć komu trzeba. Szczerze mówiąc mam gdzieś ochronę Twoich danych osobowych i Twoje paczki z Aliexpress jak w grę wchodzi moje bezpieczeństwo i zdrowie. Ty masz kwarantannę więc każdy ma o tym wiedzieć żeby nie mieć z Tobą kontaktu a nie, że Ty sam zdecydujesz czy powiedzieć o tym
  • 0
@haosek:

Jako listonosz tyle informacji, danych o ludziach z "rejonu" mi się przewija przez ręce,

To musi być jakaś wiocha gdzie ksiądz jest guru a listonosz trzeci po sołtysie, albo mowisz o grupie starych bab, bo w wiekszych miastach to listonosza nawet nie widać.
Sam robię w branży telko i naprawdę wśród firm z branży, jest to poważny problem, bo osoby na kwarantannie, potrafią wezwać np. serwis i nie informują o kwarantannie.

@pcela: a po co ci ta wiedza?
  • 0
@qualin: Czy kolega nie umie czytać. Jedyne co poczta dostaje to to, że adres np. Szkolna 2/4 ma nałożoną kwarantannę. Nic więcej. Żadnych imion, nazwisk peseli.
@tellet: Co ty pitolisz. Nie dostajesz listów? Nigdy do Ciebie nie piszę? No chyba, że masz 16 lat to co innego. I możesz sobie pisać, że nic nie dostajesz listownie i wszystko można załatwić przez internet. Ja chodząc X lat po rejonie gdybym chciał (ale nie chce i nie mam zamiaru) to mógłbym sporą bazę danych zrobić z ciekawymi informacjami o każdym adresie na rejonie. Dlatego myślę, że listonoszom powinno się
@haosek: Ta, listy z wyciągami z banków i ew. jakieś reklamówki, raz na ruski rok jakaś firma przyśle pismo, które już dawno mam na mailu, ale "formalnie muszą". To, że masz "na rejonie" stare baby ślące po 40 listów miesięcznie, nie znaczy że świat nie poszedł do przodu.
  • 0
@qualin: wczoraj pocztex dowizol mi paczkę a przed tym dostałem takiego SMS, w kolejnej wiadomości był nr telefonu: Dzis doreczamy Twoja przesylke 0035900773811692xxzz Uzgodnij bezpieczna dostawe i poinformuj, jesli przebywasz na kwarantannie. Kurier Poczty Polskiej tel.
  • 0
@kuhonnyje_rewaljucje:
Pisze o branży, a nie konkretnie o sobie.
Osoby na kwarantannie potrafią zamówić podłączenie nowego łącza, bo chcą mieć szybki internet. Technik jedzie na instalację, wykonuje ją, a potem przypadkiem wychodzi, że mieszkanie objęte jest kwarantanną. I cyk firma musi się zamknąć z powodu kwarantanny.
Teraz postaw się na miejscu takiego pracownika. Firma wysyła cię do klienta w celu wykonania prac. Klient twierdzi, że nie ma kwarantanny. W mieszkaniu wykonuje
  • 1
@kukaszr: nie mówię, że tak nie jest. Ja aktualnie czekam na przesyłkę z Ali, ale z magazynu PL. Najlepsze jest to, że widnieje w trackingu jako "delivered" i odebrana w UP oddalonym ode mnie jakieś 300 km xD. majfrend nie odpisuje, może podał w moim zamówieniu zły numer przesyłki czy coś xD
@qualin: @Robercig: @haosek: @pcela: mieszkam w UK i nie wyobrażam sobie takiej chorej sytuacji, żeby poczta nie dostarczała mi przesyłek, bo jestem na kwarantannie... Przecież listonosz wkładając listy do skrzynki nie ma kontaktu z ludźmi, to raz. A dwa - nie wiem jakie wam wprowadzili przepisy, ale już jakiś czas w UK kurierzy mają zakaz zbliżania się do odbiorców: kładą paczkę pod drzwiami, pukają i odchodzą na 5m.
@tellet: Pracowałem jeszcze stosunkowo niedawno jako listonosz(tak, w dużym mieście), i uwierz, że:
1.Dobrze wiadomo, kto ma długi. Komornicy wysyłają naprawde olbrzymią ilość listów poleconych do takich osób. Kilka razy w tygodniu do tej samej osoby.
2.Po jakimś czasie wiesz dobrze, kto się z kim rozwiódł, kto ma konflikt z swoim synem itp. a także jesteś w stanie powiedzieć jak mają na nazwisko osoby mieszkające pod jakimś randomowo wybranym adresem. Ja
  • 0
@JagniecymFuterkiemWalekPokryty:
Nie chodzi o wstrzymanie doręczenia wszelkich przesyłek, a tylko tych wymagających podpisu odbiorcy. Chodzi głównie o przesyłki urzędowe i sądowe, których doręczenie lub awizowanie ma skutki prawne. Ze strony Poczty, tak naprawdę, to duży plus, bo wstrzymuje bieg danej sprawy.
@qualin: Do takich danych powinien mieć dostęp każdy obywatel, żebym wiedział, kto łamie kwarantanne, kto na niej jest. A nie hurr durr ide pożyczyć cukier od sąsiada a ten jak mi nie powie ze jest na kwaranntanie to taki #!$%@?, zarażę się bo głupi rząd tak chce. To jest dramato-komedia.
@qualin: To ciekawe bo mój listonosz twierdzi co innego... Jak był mi dostarczyć polecony i przesyłkę to zapytał czy jestem w kwarantannie a ja, że yy nie. I pytam: Nie dostaliście żadnych danych lokali czy coś. Nic nie dostał. Musi sam ludzi pytać i albo go ludzie oszukają albo nie...
@qualin: potwierdzam to. Mój kumpel był na kwarantannie jeszcze parę dni temu. Po kwarantannie na poczcie chciał odebrać awizo. Babka w okienku odmówiła jego obsłużenia, bo cały czas w jej systemie wyświetlał się jako osoba na kwarantannie. Musieli to na miejscu wyjaśnić, bo inaczej telefon na bagiety. #!$%@? kraj.