Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki! Czy znacie jakieś ciekawe, ciemne miejsca odpowiednie do obserwacji astronomicznych w okolicach #krakow #bochnia #brzesko #tarnow? Najlepiej jakieś górki albo łąki, tak, żeby była możliwość zaobserwowania obiektów znajdujących się nisko na horyzoncie. Z góry dzięki za odpowiedź!
#astronomia #kosmos
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kipustynia: Cześć. Zajmuje się astrofotografią, ale też szukam ciemnych miejsc. Ostatnio kręciłem się koło wieży widokowej w Dąbrówce Szczepanowskiej i wydaje się całkiem dobrym miejscem, znajduje się wyżej niż pobliskie tereny, więc obiekty położone nisko nad horyzontem powinny być widoczne - nie pamiętam czy jest tam sztuczne światło, bo nie byłem tam w nocy... będę tam jutro o 3 rano aby zrobić zdjęcia wschodzącej Drogi Mlecznej. Dobre obserwacje (naoczne bez
nieaktywny_88 - @kipustynia: Cześć. Zajmuje się astrofotografią, ale też szukam ciemn...

źródło: comment_1585838477u84N7bXKoT6gS0FMLWooqc.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@WojTech80: właśnie googlowałam dzisiaj czy jest możliwość wejść tam nocą, wstęp jest biletowany? wiem, że teraz w ogóle ta wieża nie funkcjonuje przez koronawirusa, ale jak sytuacja się uspokoi, to pewnie pomyślę, czy się nie przejechać, w szczególności, że to najbliższe z proponowanych miejsc
  • Odpowiedz
@kipustynia: nie, nie ma żadnych biletów. Jedynie parking blisko wieży w weekendy jest tylko dla niepełnosprawnych z tego co pamiętam. Do sprawdzenia jak jest aktualnie.

Na pewno nie ma problemów z wejściem nocą, podobno w sezonie wakacyjnym sporo osób przyjeżdża na wschody słońca. Na dole jest zadaszenie z ławeczkami.

Na pewno trzeba zwrócić uwagę na konstrukcję schodów - lepiej nie mieć lęku wysokości i przestrzeni. Wszedłem tam z 4-latkiem, ale
WojTech80 - @kipustynia: nie, nie ma żadnych biletów. Jedynie parking blisko wieży w ...

źródło: comment_1585868519KfleaswZFctT1V8CFy86Ls.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pieszy_Easy_Rider @WojTech80 o niee, to ja się pewnie będę bała i nie wejdę :( też mi zawsze głupio, że dzieci są takie śmiałe a ja się cykam XD a powiedzcie mi proszę, jest na górze miejsce na niewielki statyw na lornetkę astronomiczną? bez statywu nic nie zobaczę bo mi się łapy trzesą xD
  • Odpowiedz
@WojTech80: drzewa wokół wierzy nie sprzyjają obserwacjom. Oglądanie dużo lornetką na szczycie wieży uważam też za średni pomysł. Lepiej to wszystko robić na dole. Człowiek zaczyna przeglądać niebo, kręci się, czasami z wrażenia na prawdę można stracić głowę, a na szczycie tej wieży wolałbym w wielki zachwyt nie popadać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dla testów zawsze można sprawdzić miejsce.
  • Odpowiedz