Wpis z mikrobloga

@Rebrond: Kolejny sie nabiera na chinszczyzne ( ͡ ͜ʖ ͡) To ma tylko 900lm, zwykła żarówka za sześć złotych tyle ma. Nic Ci pod tym nie wyrośnie, ewentualnie da tyle że to co chcesz pod tym trzymać nie zdechnie
  • Odpowiedz
@Rebrond: Nie ma, możesz sobie kupić nawet i o barwie perłowego księżyca w pełni, jak nie ma mocy świetlnej to Ci nic nie da. Najpierw zacznij od uprawy pod full spectrum, pózniej możesz sie bawić w dopasowywanie barw robiąc lampe samemu, te chińskie barachła wcale nie mają dobrze dopasowanych. Wez sobie zwykłe ledy od luminovy https://allegro.pl/oferta/zarowka-e27-led-22w-2200lm-ciepla-ccd-luminova-7205899882 - ma odpowiednią barwe i jedna taka ma 2200lm albo jak chcesz sie bawić w droższe rzeczy to bierz jakiś panel od ledama, on robi panele na CREE czyli najlepszych ledach jakie są dostępne https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-35w - tu masz ponad 5000lm

To sobie mozesz sprawdzić jak rosną pod zwykłymi ciepłymi ledami
  • Odpowiedz
@Niewiemja: Na początek przygody nie chciałbym jeszcze tyle wydawać ( ͜͡ʖ ͡€)
Masz może jakieś fajne materiały jak to fajnie rozplanować pod automatykę? Myślę by użyć arduino z pompą wody oraz czujnik nawilżenia gleby. Dodatkowo myślałem o jakimś czujniku temperatury wraz z grzałką i wentylatorem bo to w piwnicy by było.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: To jeszcze ostatnie pytanie przynajmniej narazie ( )
Poza oświetleniem i wodą ,o co powinienem jeszcze zadbać? Jestem całkowicie nowicjuszem w te sprawy xD
  • Odpowiedz
@Rebrond: Do automatyki to moze lepiej jakas prosta hydroponika DWC.
Za jakies 130PLN kupisz na ali panel QB288 na samsungach lm301b z dodatkowymi diodami 660nm, do tego kawalek blachy ali na radiator i zasilacz i wyciagniesz 20000lm z dobrym widmem dla roslin za nieduze pieniazki.

on robi panele na CREE czyli najlepszych ledach jakie są dostępne

@Niewiemja: Kiedys byly, ale to bylo kilka lat temu, chociaz juz wtedy Citizeny
  • Odpowiedz
@Niewiemja: temperaturze złącza, nie otoczenia. Strumien maleje ze wzrostem temperatury, dla COBow 25oC na zlaczu pn nawet przy chlodzeniu aktywnym jest nierealne co wynika bezposrednio z konstrukcji ukladu. Chyba ze uruchamiasz diode na kilka milisekund jak oni w labie ale to nijak ma sie do pracy ciaglej w normalnym uzytkowaniu.
  • Odpowiedz