Wpis z mikrobloga

Hej,

Posiadam program w c++, który w zależnościach glad posiada dyrektywę #include i który próbuję skompilować pod Ubuntu na dockerze.
Jednak nie znajduje tego pliku przez co kompilacja w pewnym momencie się wykrzacza.

Próbowałem instalować pakiet xorg, ale dalej nie mam tego pliku nagłówkowego.

#linux #programowanie #cpp
  • 9
@qarmin: probowales remove albo zrobic purge paczki? zrob "locate " i zobacz moze pod ubuntu wklada go gdzie indziej a wtedy po prostu dodasz go do environment czy jakas komenda do kompilatora jak to cpp programisci lubia robic

Ewentualnie sprawdz czy plik powinien nazywac sie X czy Xlib :)
@Kryspin013: Ja potrzebuję tylko na chwilę użyć dockera po to aby sprawdzić i spisać instrukcję kompilacji danego programu i potem wrzucić je do Gitlab CI, który korzysta z właśnie dockera.

Z tego co gdzieś kiedyś czytałem albo słyszałem(bo nigdy tego nie używałem) to LXD jest prawie identyczne jak Docker, więc dlaczego byłoby lepiej go używać?
Z tego co gdzieś kiedyś czytałem albo słyszałem(bo nigdy tego nie używałem) to LXD jest prawie identyczne jak Docker, więc dlaczego byłoby lepiej go używać?

@qarmin: No nie, oba rozwiązania mają równe założenia. Konteneryzacja to też wirtualizacja, ale w przypadku dockera masz podejście jeden proces per kontener i składanie obrazów dockerowych z warstw zunifikowanego systemu plików na różnych etapach. Fajne rozwiązanie do szybkiego stawiania usług ale całkiem do dupy jak potrzebujesz