Aktywne Wpisy

TenXen47 +983
Oto zdjęcie Bytomia z 2023 roku. Które równie dobrze mogłoby być z 2003. A gdyby nie auta i satelity to 1963.
#polska #bytom #slask #zalesie #fotografia
#polska #bytom #slask #zalesie #fotografia

stanleymorison +290

Posiadam program w c++, który w zależnościach
gladposiada dyrektywę #include i który próbuję skompilować pod Ubuntu na dockerze.Jednak nie znajduje tego pliku przez co kompilacja w pewnym momencie się wykrzacza.
Próbowałem instalować pakiet
xorg, ale dalej nie mam tego pliku nagłówkowego.#linux #programowanie #cpp
Ewentualnie sprawdz czy plik powinien nazywac sie X czy Xlib :)
@lionbest: @Furano_Yukihira: Chyba znalazłem i ta paczka to raczej
libx11-dev, ale jeszcze kompilacja idzie, więc nie jestem pewien czy to na pewno ta paczka.x11proto-dev.@Althorion: @qarmin: apt-file search ziomeczki.
@qarmin: Po za tym jak traktujesz kontener dockerowy jak maszynę wirtualną to są lepsze rozwiązania np lxd.
Z tego co gdzieś kiedyś czytałem albo słyszałem(bo nigdy tego nie używałem) to LXD jest prawie identyczne jak Docker, więc dlaczego byłoby lepiej go używać?
@qarmin: No nie, oba rozwiązania mają równe założenia. Konteneryzacja to też wirtualizacja, ale w przypadku dockera masz podejście jeden proces per kontener i składanie obrazów dockerowych z warstw zunifikowanego systemu plików na różnych etapach. Fajne rozwiązanie do szybkiego stawiania usług ale całkiem do dupy jak potrzebujesz