Wpis z mikrobloga

• 1495
#ogrodnictwo #chwalesie
Dzisiaj zauważyłam, że na moim hodowanym od pestki drzewku awokado rośnie owoc ( ʖ̯) Czyli moje smyranie pędzelkiem kwiatków okazało się skuteczne xD
W internecie piszą, że wyhodowanie owoców na drzewku z pestki graniczy z cudem, try me bitch ( ͡º ͜ʖ͡º)
Hoduję je od około 2 lat i nie sądziłam, że tak ładnie mi się odwdzięczy.
hmmm_mmm - #ogrodnictwo #chwalesie
Dzisiaj zauważyłam, że na moim hodowanym od pestki...

źródło: comment_1585238525DwpDhrin3xCcxndtnGQ2SI.jpg

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W internecie piszą, że wyhodowanie owoców na drzewku z pestki graniczy z cudem,

@hmmm_mmm: dawno temu, u mojej babci na wyhodowanej z pestki palmie daktylowej jednego roku zawiązały się owoce. Najbliższa roślina zdolna do zapylenia znajdowała się... nie mam pojęcia gdzie, być może w jakiejś oranżerii kilkadziesiąt kilometrów stąd, babcina palna stała w domu, w czterech ścianach.

PS: nie, nie miałem z tym nic wspólnego ;)
  • Odpowiedz
@Filareta: na zdjęciu to wygląda jakby nie miał dostępu do słońca.
U mnie awokado nie chciało rosnąć bo stało 1 m od okna, postawiłem na zachodnie tydzień temu gdzie jest światło i już jakieś 10 gałęzi wypuszcza
  • Odpowiedz
@pturko: owiń pestkę mokrym ręcznikiem papierowym, wsadź do woreczka foliowego i poczekaj jakiś czas, wtedy pestka sama powinna pęknąć i dopiero wtedy na wykałaczki i do wody
  • Odpowiedz
Gratuluję, wybrałaś już imię?

@Niemagiczny: Nie pomyślałam żeby nadać imię (,)

strasznie zaczęły ostatnio usychać liście, najpierw na końcach, a teraz robią się ciemne plamy na środku

@Jasiu780: Moje miało tak samo, czytałam coś, że to może być od soli w wodzie/ziemi, braku minerałów, nie tego klimatu.. Nie potrafię ci niestety odpowiedzieć bo znawcą nie jestem :/ Porażone liście obcinam albo same odpadają, wyrastają nowe w
  • Odpowiedz
Odpowiedź jest bardzo prosta - tak, to co widać na zdjęciu to moje drugie drzewko. Pierwsze umarło bo mi je rodzinka ususzyła kiedy nie było mnie w domu bardzo długo xD

@hmmm_mmm: miałem tą samą sytuację z dzbanecznikiem, na szczęście mi się go udało uratować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz