Wpis z mikrobloga

Czołem.
Szukam programu który pozwoli mi w sposób graficzny przedstawić projekt w czasie i przydzielony sprzęt do jego wykorzystania.
Sytuacja wygląda tak, że mam 6 brygad które wykonują prace na terenie Polski. Czas jednego zadania wynosi 2-8 tygodni. W tym czasie pracownicy zgłaszają zapotrzebowanie na sprzęt A lub B który będzie u nich pracował średnio kilkanaście dni. Tak jak wspomniałem zależy mi aby przedstawić czas realizacji zadań poszczególnych ekip np w formie osi czasu z której jednoznacznie będzie wynikało ile czasu sprzęt A i B będzie u nich pracował, aby inne ekipy miały do tego wgląd i wiedziały jak planować prace.
#praca #zarzadzanieprojektami #zarzadzanieprojektami
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Artvr_Geni: ProjectLibre, MsProject, Excel na patencie.
1 i 2 opcja bardziej intuicyjna + wykres Gantta i przydzielanie zasobów. Ja w PL robiłem tylko harmonogram, natomiast MsProject sztos, łatwo zrobisz wykres obciążenia maszyn przypisanych do zadań.

Bądź manualnie w Excelu wklepanie kalendarza, ekip, zadań i sprzętu.
  • Odpowiedz
@rintin: Dzięki kolego. Już zrobiłem wstępna wersje w excelu, ale chętnie wypróbuje wymienione programy.
Orientujesz się czy kierownicy brygad pracujący w terenie będą mieli wgląd do zmian które będę na nanosił? Czy jest możliwość udostępniania owego projektu/harmonogramu online?
  • Odpowiedz
Mówiąc szczerze, nie wiem :D

Najprostsze udostępnienie to wysyłka mailem w PDF, lub w formacie programu. Na 80% project libre (darmowy) zapisze do formatu MsProject. Kwestia, czy kierownicy brygad mają laptopy. Ewentualne zaznaczenie zmian, można wprowadzić jako kolor komórki, lub poprzedzić je "kamieniem milowym" + informacją w treści maila. Zależy, jak bardzo kumatych masz kierowników i jakie standardy wdrożysz.

Kwestia rozkminki nad wdrożeniem standardów wymiany informacji, nomenkulatury i prostego ujęcia tego w instrukcji (na 1-2 stronę). Lub wymyślenia toku działań w zakresie zarządzania projektem, zarządzania zmianą z kierownikami (lub ustalenie czy pasuje im twoje podejście).

Poza
  • Odpowiedz
@rintin: Generalnie zależy mi na możliwie jak najprostszym rozwiązaniu. Kierownicy krótko mówiąc są różni i stety-niestety muszę celować w jak najbardziej przejrzyste rozwiązania. Każdy z nich jest wyposażony w tablet/telefon z androidem. Chyba skorzystam z excela online i będę po prostu udostępniał im link do arkusza aby mogli na bieżąco śledzić zmiany. I chyba tak jak sugerujesz, wprowadzę dziennik zmian, nawet o nie pomyślałem, a jest to dobry pomysł bo
  • Odpowiedz