Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć fenomen jarania się neuropy WKK i PSL?

Zacznijmy od podstaw:
PSL kreuje siebie na centrystów. (Hmm, brzmi zachęcająco. Czyżby jacyś liberałowie?) Tylko że jak to najczęściej bywa, osoby/ugrupowania określające siebie jako centrowe opowiadają się za utrzymaniem statusu quo i nie mniej, nie więcej odrzucają liberalne postulaty światopoglądowe, umywajac ręce i proponując jakieś referenda, których wyniki z góry będzie jasne. Zresztą PSL oficjalnie się określa jako partia chadecka. Kurtyna.

Idąc dalej, PSL to taka typowa partia-p---------a, która wejdzie w koalicję dosłownie z każdym: dwa razy byli w koalicji z SLD, byli w koalicji z PO, pewnie weszliby w koalicję z PiSem, Konfederacją czy nawet Razem. Teraz są w koalicji z populistycznym Kukizem. Niezbyt dobrze to świadczy o spójnym programie partii, skoro decydują się na koalicję z ugrupowaniami, które mają sprzeczne poglądy.

Wracając do kwestii światopoglądowych, PSL jest bardziej konserwatywne PO i nie mniej od PiSu, tylko że nie lubią Rydzyka, nie wykorzystują Kościoła politycznie i są wyzywani od lewaków. Przy całej mojej niechęci do PO za bezjajeczność i brak zdecydowania, głosowanie na PSL to jeszcze bardziej poroniony pomysł.

Podsumowując: PSL stara się każdemu zrobić dobrze - tu się obniży podatki, tu się zachowa socjal, tu się zrobi referendum np. czy pierwsza dama ma dostawać wynagrodzenie itd. Niestety to zwykły populizm.

#neuropa #psl #kosiniakkamysz #polityka
Probz - Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć fenomen jarania się neuropy WKK i PSL?

Zac...

źródło: comment_1584794496joglgaSgTmJ5AUmeodWB83.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Probz: Zgadzam się. To jest dla mnie niepojęte, jak tyle młodych ludzi mogło się dać nabrać na partię starych dziadów kombinatorów.
  • Odpowiedz
  • 1
@Volki: Dowód anegdotyczny, ale wszyscy wyborcy PSL, jakich znam, mają gdzieś Kukiza (i mówię tu o młodych ludziach). Wykorzystali go przed wyborami, a potem zamknęli w szafie.
  • Odpowiedz
  • 4
@Volki: Dostał około 1,8%, reszta wyborców Kukiza z 2015 odeszła do innych partii (głównie do Konfederacji i PiSu).
  • Odpowiedz
centrowe opowiadają się za utrzymaniem statusu quo

@Probz: nooooo na tym najczęściej polegają programy ugrupowań centrowych. I taki program ma PSL i także Kosiniak. Czy to jest coś dziwnego? Taki program ma także np. Merkel i CDU

Zresztą PSL oficjalnie się określa jako partia
  • Odpowiedz
  • 0
@JakovKarnic:

nooooo na tym najczęściej polegają programy ugrupowań centrowych. I taki program ma PSL i także Kosiniak. Czy to jest coś dziwnego? Taki program ma także np. Merkel i CDU

No a partia centrowa w PRLu byłaby za utrzymaniem systemu, według tej logiki xD To nie jest liberalne centrum, tylko co najwyżej
  • Odpowiedz
No a partia centrowa w PRLu byłaby za utrzymaniem systemu, według tej logiki xD To nie jest liberalne centrum, tylko co najwyżej centroprawica.

@Probz: wybacz, ale PRL i III RP ma taką podstawową różnicę, nazywa się demokracja (jeszcze, bo jak opozycja będzie przegrywała wybory to skończymy jak Turcja).

WKK chce usunięcia przesłanki eugenicznej, czyli ma dokładnie takie samo zdanie
  • Odpowiedz
@Probz: psl a wkk to spora roznica. Jednak aby w ogole sie liczyc w wyborach trzeba miec popracie partii a za tym ida pieniadze. Wkk daje dosc duza szanse na prezydenta s tylu kwacha, ktory choc ma poparcie jakiejs partii to nie bedzie usluznie poddany tylko tej jednej partii.

Jednym slowem sporo ludzi nie chce miernoty za prezydenta a bardziej kogos kto wydaje sie ze jeszcze ma rigcz. Choc to
  • Odpowiedz
@Probz:

Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć fenomen jarania się neuropy WKK i PSL

Nie jestem neuropą, nie ma obecnie partii, która spełniałby moje oczekiwania (włącznie z PSLem, bo na razie za mało siedzą w tym centrum), uprzedzam na
  • Odpowiedz