Wpis z mikrobloga

Mirki, mam trwanik z rolki położony w lipcu 2018, jest go jakieś 65m2 więc to taki trochę większy balkon ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie wygląda na prawdę dobrze ale myślę czy mu nie zrobić wertykulacji. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Myślę czy wypożyczyć sprzęt czy kupic jakiś wertykulator z Lidla. Ktoś coś podpowie? #ogrodnictwo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czar-ek: @szymin89: chwasty się pojawiają ale sporadycznie. Jeśli chodzi o mech to chyba nie ma ale mam wrażenie że jest baaardzo dużo takiego jakby siana, starej obmarlej trawy która bardzo ciężko wygrabić. Myślę co zrobić aby trawa była jeszcze lepsza. Koszty schodzą na drugi plan.
  • Odpowiedz
@eXe1987: Pracowałem jakiś czas przy pielęgnacji ogrodów i trawników. Trawniki po wertykulacji dostawały świeżą ziemię, sianie nowej trawy, walcowanie, nawóz i wodę. Po takim zabiegu jak trawa się zregenerowała to trzeba było dwa razy w tygodniu kosić. Najlepsze efekty daje koszenie bez kosza i relatywnie często i nisko, podlewanie najlepiej wieczorem wtedy trawa nie wypala się od słońca.
  • Odpowiedz
@eXe1987: nie kupuj wertykulatora "z Lidla" tylko weź jakaś lokalną firmę ogrodniczą. Dużo nie policzą za tak mały trawnik, dosieją trawy i sypną nawozem. Uwiną się w dwie godziny i po sobie posprzątają. Spalinowe wertykulatory profesjonalnych firm są o niebo lepsze od tanich marketówek.
Imo nie opłaca się wydawać kasy na takie narzędzia, bo będziesz go używał kilka godzin w roku (!) a miejsca jednak trochę zajmuje.
Chyba że koniecznie
  • Odpowiedz
@MojWlasciciel: jest to jedna z opcji ale myślę czy ktoś wogole będzie chciał do takiej roboty przyjechać no id ruga sprawa, że przy takim metrażu to i pewno ten elektryczny sobie poradzi, robić lubię więc tu nawet nie chodzi o oszczędności. Z tego co czytam wertykulacje powinno się robić dwa razy w roku, aeracje też, może nawet częściej. Odpadają mi wtedy problemy z terminami firm itp
  • Odpowiedz
@czar-ek: wertykulacja, prócz usunięcia filcu i ruszeniu gleby ma też inne zadanie, bardziej pod powierzchnią. Chodzi o rozcięcie korzeni co skutkuje zagęszczeniem się trawnika. Super sprawa, gdy zaczynają nam się pojawiać pustki a trawa zaczyna rosnąć kępami.

@eXe1987: myślę, że na Twoje zastosowanie wystarczy nawet taki z lidla, choć lepiej dołóż ze stówkę i weź coś z allegro (za 400zł można już całkiem zgrabny sprzęt kupić). I pamiętaj
  • Odpowiedz