Wpis z mikrobloga

Moi mili. Plusujcie apel w gorące!
Dyrekcja RCKiK w Poznaniu, ale nie tylko oni, apelują do społeczeństwa o to by osoby, które czują się dobrze i zdrowo dodawały krew.

Słuchajcie. Ten czas jest ciężki, trudny i na pewno niezwykły dla wszystkich. Jeśli jesteś w domu, masz czas, nie jesteś w grupie ryzyka - IDŹ ODDAJ KREW!!!

Wszystkie Regionalne Centra z chęcią je przyjmą. Na ten moment praca Terenowych Oddziałów jest mocno ograniczona lub wstrzymana ale pamiętajcie, że przysługuje Wam zwrot kosztów dojazdu do najbliższego punktu na podstawie biletu, wolne od pracy płatne 100% (zgłosić należy przynajmniej dzień wcześniej, pracodawca nie może odmówić), rekompensata kaloryczna w postaci super czekolad, czasem jakieś fanty i takie donacje można odliczyć od podatku w PIT! WARTO!

Czas jest trudny i na pewno zastanawiacie się, czy oddawanie Was nie osłabi, nie sprawi, że będziecie bardziej podatni oraz czy w ogóle przyjmują krew. Jesteście bezpieczni jeśli tylko zachowacie podstawowe zasady higieny oraz zdrowego rozsądku.
Jeśli dojedziecie samochodem też zwrócą za paliwo. Więc już macie zabezpieczenie, że bedzie styczność z mniejszą ilością ludzi..
Na wejściu zdezynfekuj dłonie, a przed donacją zgięcie łokcia.
Zjedz śniadanie. Bułka z dżemem czy coś po prostu nietłustego.
Wypij minimum litr płynów, a przed donacją małą kawę, którą Centrum Proponuje za darmo dla Dawców i jeszcze kilka kubeczków.
Bądź szczery w ankiecie. Ona chroni Ciebie i innych!!!

Zachęcam, żeby iść i pomóc. Pomożesz, bo możesz!
Jeśli ktoś nie chce iść sam to ja w #poznan idę 26.03 oddać płytki więc mogę wesprzeć towarzystwem na początku aż do samej donacji! W innych miastach znajdą się inne Mirabelki i Mireczki, które pomogą. Pokażmy, że warto pomagać!

#barylkakrwi #krwiodawstwo #krew #krewniacy #wykopefekt #koronawirus #covid19 #zdrowie #epidemia
P.....y - Moi mili. Plusujcie apel w gorące!
Dyrekcja RCKiK w Poznaniu, ale nie tylko...

źródło: comment_1584357732O9V0PQRBQWE5wM5GZrmnig.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pociongowy: przed chwilą na Polsat News był właśnie poznański RCKiK, pokazali poczekalnię (przypominam że jest poniedziałek, gdzie zawsze jest dużo ludzi), a tam tylko dwie osoby...
  • Odpowiedz
  • 4
@JohnMaxwell do Ciebie i nie tylko. RCKiK przyjmują krew i nie mają możliwości zbadania jej pod tym kątem ale ankieta!!! ogranicza ryzyko. Ważne żeby szczerze do tego podejść i rzetelnie wypełnić. Ankiety są zmienione i przekroczenie granicy powoduje bana na 14 dni. Więc to co jest trąbione w TV jest stosowane i tutaj.

@starypijany123 no właśnie to mnie pchnęło do napisania tego.
  • Odpowiedz
@Pociongowy: Przed chwilą do nich dzwoniłem zachęcony Twoim postem i SMSem od RCKiK - niestety od ciągłego mycia rąk popękała mi skóra na dłoniach i telefonicznie poinformowali mnie, żeby nie przyjeżdzać, bo to mnie dyskwalifikuje. U mnie w pracy dużo ludzi ma podobnie wyglądające dłonie, więc gdyby ktoś się zastanawiał to od razu informuję.
  • Odpowiedz
@Pociongowy daj znać czy jakieś dodatkowe środki bezpieczeństwa przyjęli. Niedługo znowu będę miał termin przydatności do spożycia, a mojej krwi jest zawsze mało...
  • Odpowiedz