Schabik na kanapke metodą #sousvide ( ͡º͜ʖ͡º) już od jakiegoś czasu chodziło mi to po głowie, żeby nie musieć odwiedzać sklepu co kilka dni,a jednak nie mając szynkowaru móc zrobić coś na kanapke ( ͡º͜ʖ͡º)
Padło na schab, wyszło zdumiewająco fajnie, a efekty możecie zobaczyć na zdjęciach.
Dodam że mięsa nie marynowałem wcześniej ponieważ chciałem sprawdzić czy te 6 godzin wystarczy i jestem bardzo zadowolony ze smaku (งⱺ͟ل͜ⱺ)ง
Czas marynowania 0 (zero) Czas kąpieli 6 godzin Temperatura 62.5°C I następnie piekarnik na 200°C do 25m żeby zapiec ładnie górę.
Można podać na ciepło z sosem, lub schować do lodówki i po około 12 godzinach można kroić na cienkie/grubsze jakie tam jeszcze chcecie, plasterki ( ͡º͜ʖ͡º)
Jezeli chodzi o biały tłuszczyk to zostawiłem go specjalnie ( ͡º͜ʖ͡º)
Wszystkim obecnym na tagu #glodnyjakwilk bardzo dziękuję 乁(♥ʖ̯♥)ㄏ A tym którzy jeszcze nie są i chcą to śmiało zapraszam (づ•﹏•)づWkrótce wstawię opis na szynke z piersi z kurczaka, w komentarzu zdjęcie, teraz leży sobie w lodówce i czeka na jutrzejszą kąpiel (ʘ‿ʘ)
@nomadicgoogler A tu nawet za bardzo nie ma sie co rozpisywać, umyć, osuszyć, przyprawić i do wody A następnie przyprawic raz jeszcze do piekarnika. Zobacz na zdjęcie w pierwszym komentarzu ( ͡º͜ʖ͡º)
@Elektryk_Bez_Pradu ta przyprawa z pomidorów suszonych jest bardzo fajna, używałem kilka razy ale przeważnie do zup i gulaszu. Tutaj pierwszy raz w sumie tak więcej dałem i na prawdę wyszło elegancko ( ͡º͜ʖ͡º)
@v1lk: A jak to kosztowa wygląda ? bo tak od dawna się zastanawiałem jak to wychodzi, wstawić taką szyneczkę czy inny rodzaj mięsa w przyprawy raz na jakiś czas. W sensie porównując do jakichś takich takich ze sklepowej lady.
@v1lk: A jak to kosztowa wygląda ? bo tak od dawna się zastanawiałem jak to wychodzi, wstawić taką szyneczkę czy inny rodzaj mięsa w przyprawy raz na jakiś czas. W sensie porównując do jakichś takich takich ze sklepowej lady.
@Elektryk_Bez_Pradu za ten schab zapłaciłem 8€, jakoś 7€ za 1kg był, plus przyprawa 0.99€ , i sól do peklowania 0.99€. /ale tego też starczy na kilka razy więc mniej bym liczył
Ogólnie lubię w domu robić bo są po prostu dobre i też nie raz daje takie przyprawy które ja lubię i lepiej się je xD
@Elektryk_Bez_Pradu A pewnie, np czosnek, nie każdy lubi, albo szynka miodowo-czosnkowa czy też jak tutaj suszone pomidory i zioła, całkiem fajna sprawa, a w sklepie ciężko dostać coś co nie ma też konserwantów i tutaj ta metoda sousvide wygrywa ( ͡º͜ʖ͡º)
@arinkao a super się sprawdza, bardzo zadowolony jestem. Nie mogę się rana doczekać aż będę robił kolejną szynke xD trochę to uspokaja patrząc na to co się dzieje ( ͡°ʖ̯͡°)
@v1lk: póki co ludzie teraz raczej będą inwestować w konserwy, taki czas do dupy... Ale myślę że jak ta fala minie, to chętnych na takie nowinki kuchenne, inwestycje w sprzęt i super technologie będzie wiecej. Pozdrawiam.
Czemu od dwóch tygodni wszyscy zewsząd straszą wojną? Jak to się stało że w ciągu kilku miesięcy przeszliśmy ze śmiania się z orków i wyśmiewania Putina ze na ukrainie nic nie jest w stanie zrobić, do zapowiedzi że zaraz wojna i to na terenie Polski?
Padło na schab, wyszło zdumiewająco fajnie, a efekty możecie zobaczyć na zdjęciach.
Dodam że mięsa nie marynowałem wcześniej ponieważ chciałem sprawdzić czy te 6 godzin wystarczy i jestem bardzo zadowolony ze smaku (งⱺ ͟ل͜ⱺ)ง
Czas marynowania 0 (zero)
Czas kąpieli 6 godzin
Temperatura 62.5°C
I następnie piekarnik na 200°C do 25m żeby zapiec ładnie górę.
Można podać na ciepło z sosem, lub schować do lodówki i po około 12 godzinach można kroić na cienkie/grubsze jakie tam jeszcze chcecie, plasterki ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jezeli chodzi o biały tłuszczyk to zostawiłem go specjalnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wszystkim obecnym na tagu #glodnyjakwilk bardzo dziękuję 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ A tym którzy jeszcze nie są i chcą to śmiało zapraszam (づ•﹏•)づ Wkrótce wstawię opis na szynke z piersi z kurczaka, w komentarzu zdjęcie, teraz leży sobie w lodówce i czeka na jutrzejszą kąpiel (ʘ‿ʘ)
#gotujzwykopem #gotowanie #wedlinydomowe #polakmadryprzedszkoda
Zobacz na zdjęcie w pierwszym komentarzu ( ͡º ͜ʖ͡º)
@blackmilk ślicznie dziękuję (づ•﹏•)づ
Dziękuję za słowa uznania |૦ઁ෴૦ઁ|
Ogólnie lubię w domu robić bo są po prostu dobre i też nie raz daje takie przyprawy które ja lubię i lepiej się je xD
Miłej nocy |૦ઁ෴૦ઁ|