Zeby za bardzo nie nudzic sie w domu a jednoczesnie uniezaleznic sie od wizyt w sklepach wrocilem do robienia chleba i bagietek we wlasnym piekarniku. I powiem Wam Mirki, ze smak bagietkowej skorki z ciasta ktore powoli roslo i fermentowalo 3 dni w lodowce postawi na nogi nawet chorych na #koronawirus ( ͡°͜ʖ͡°)
@striker21: @wielka_glowwa: @carlota7: @usun_wreszcie_konto: kupujecie mąkę pszenną pełnoziarnistą (przemiał 2000) i robicie z tego zakwas o "hydracji" równej 100% - bierzecie pojemnik taki minimum litr objętości i codziennie wrzucacie tam 50g mąki i 50g (najlepiej filtrowanej) wody. Dokładnie mieszacie i stawiacie w temperaturze 20-30 stopni. Po przepis na bagietki wróćcie za miesiąc, jak zakwas będzie mocny i da się na nim cokowiek upiec xD
@Stara_panna_z_kotem: Tak, ale lepiej wziąć z piekarni lub kupić na allegro. Stary, kilkuletni (lub nawet starszy) zakwas jest dużo lepszy niż hodowany samemu.
- 150g zakwasu pszennego (można używać już po tygodniu, ale im starszy tym lepszy - ja zauważyłem bardzo dużą różnicę w smaku bagietek po 2 tygodniach codziennego karmienia) - 5g świeżych drożdży - 15g
@Stara_panna_z_kotem: miałem dawno temu zakwas, który hodowałem łącznie rok i był po prostu mega. Jakieś 3 tygodnie temu wystartowałem nowy i pierwsze zadowalające efekty były po 2 tygodniach codziennego karmienia. Wcześniej ciasto bardzo słabo wyrastało i smak był nie taki, jak bym chciał. Ale skoro teraz kwarantanna, to warto się pobawić, tym bardziej, że roboty jest przy tym jakieś 60-120 sekund dziennie ( ͡°͜ʖ͡°)
@wykopowy_brukselek: tak jak napisałem, u mnie najlepsze efekty są właśnie przy 230 stopniach + koniecznie termoobieg. Spróbuj, warto poeksperymentować, może kiedyś z tego wszystkiego otworzysz piekarnię rzemieślniczą ( ͡°͜ʖ͡°)
I powiem Wam Mirki, ze smak bagietkowej skorki z ciasta ktore powoli roslo i fermentowalo 3 dni w lodowce postawi na nogi nawet chorych na #koronawirus ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #zostanwdomu #pieczzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
- 150g zakwasu pszennego (można używać już po tygodniu, ale im starszy tym lepszy - ja zauważyłem bardzo dużą różnicę w smaku bagietek po 2 tygodniach codziennego karmienia)
- 5g świeżych drożdży
- 15g
zamowilem piec Rofco, maly, ale to juz cos w tym kierunku:)