Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Raul777: 1kg mąki pszennej typ 00 a jak nie dostaniesz to tortowa 450.
1,5% soli, drożdże suszone, #!$%@? wszystko do michy, robisz szejka dodając wodę 15*c trochę oliwy z oliwek i czekosz trochę moment, znowu szejk i #!$%@? wszystko na blaszkę. Takie #!$%@? dobre
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gruuuby: kilo mąki na jeden placek? Nick zobowiązuje?
Dajesz 1.5szklanki mąki, 40g drożdży świeżych, 2 łyżeczki cukru, oleju z 4 duże łyżki soli i ziół do smaku wg uznania i wody lejesz do wszystkiego na oko żeby ciasto gładkie było, jak już wyrobisz ciasto odstawiasz na 30 minut i możesz robić pizzę

Ps. Woda ciepła, nie zimna, nie gorąca. Żeby drożdży nie zabić.

@Raul777
@Raul777:
0,4 kg przesianej mąki (najlepiej tej do pizzy 00),
[ćwierć kostki drożdży+łyżeczka cukru+ łyżka stołowa mąki + pół szklanki ciepłej wody - rozrabiasz i odstawiasz na 30 minut do aktywacji drożdży]
po aktywowaniu drożdży:
do pozostałej mąki (0,4kg - łyzka stołowa co poszła do drożdży) dajesz:
- zawartość miski z drożdżami
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- łyżkę stołową OLIWY Z OLIWEK (a nie oleju słonecznikowego XD)
MIESZASZ trochę
po