Wpis z mikrobloga

Mam problem z #arduino Tzn. nie ja tylko kumpel więc nie mam dokładnego schematu ale może ktoś nas naprowadzi. Do Arduino Nano podłączone są jakieś 4 czujniki, ze 2 potencjometry i chyba 2 silniki przez tranzystory i przekaźniki (wyjście cyfrowe->rezystor 1k->tranzystor->przekaźnik). 5V do Arduino jest pobierane z jakiegoś zasilacza co je robi z 24 V DC. I problem jest taki, że całość się wykrzacza i trzeba od nowa wgrywać program. Podejrzewamy, że dzieje się tak w zależności od intensywności załączania tych silników.
Moje pytania:
a) to możliwe, żeby Arduino gubiło program? Google nic nie podpowiada
b) jak temu zaradzić? to może być problem z tymi 5V? Jakieś kondensatory dawać?
#elektronikadiy #elektronika
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@To_ja_moze_pozamiatam przyczyn może być wiele. Rzuć okiem czy spadnięcie z rowerka jest skorelowane z przekaźnikiem.

Przekaźniki sieją zakłóceniami przy włączaniu i wyłączeniu (w środku jest cewka ktora magazynuje energię i oddaje ją w układ kiedy jest wyłączana)
  • Odpowiedz
  • 0
@To_ja_moze_pozamiatam można temu zaradzić wstawiając diodę równolegle do przekaźnika oraz "snubber" czyli zespół R + C też równolegle do przekaźnika.

Co do zasilania Arduino, kondensatory jak najbardziej trzeba dawać ale z głową :)
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: tak, dioda wstawiona zaporowo.

jest to możliwe, ale mało prawdopodobne żeby tak się stało.

Snubber to bym dał rezystor 1k + 100nF. Tylko kondensator na jakieś 25V jeśli przekaźnik pędzony z 12V
  • Odpowiedz