Wpis z mikrobloga

Zainspirowany ostatnimi wpisami spod tagu #pizza i pięknymi wypiekami Mireczków zakładam tag #mirkopitca i będę umieszczał tu swoje notatki i spostrzeżenia z wyrobu pitcy. Jestem na początku eksperymentów z całą otoczką pitcy neapolitańskiej po pierwszych, średnio udanych próbach. Mój sprzęt to biedapiekarnik Ardo model nieznany, kamień do pitcy z biedronki oraz chińska waga kuchenna. Ciasto ugniatam ręcznie. Korzystam z kalkulatora Klubu Miłośników Pizzy.
Na pierwszy rzut idzie ciasto picrel przed chwilą zrobione na dwie porcje po ok. 250g (wartości przybliżone):
290g mąki Pivetti Pizza & Focaccia
190g wody (65% hydracji)
8g soli (40g/l)
6g oliwy z oliwek (30g/l)
1/3 łyżeczki drożdży suszonych.
20 min ugniatania
Rośnij duża.

Planowane 5h blok TO, 50h blok TK, 5h kulki TO. Czyli widzimy się w środę wieczorem z wypiekiem. W międzyczasie ogarnę jakiś wypiek w stylu pizza domowa bo głodny się zrobiłem. Pozdrawiam serdecznie.

#gotujzwykopem #pizza #pizzachallenge
Pobierz
źródło: comment_1583066523FQed8YDCH8eEm1o8cy6gVx.jpg
  • 6
jakie "W" ma ta mąka?


@joyko: W220

Nie za dużo czasu poświęcone na dojrzewanie? Btw, wiesz coś o "przewinięciu" za długo dojrzewającego ciasta?


@joyko: nie wiem, nie wiem

Z tego co się orientuje, sugerowane są świeże (lepsza kontrola i stabilność

@joyko: Szkoda mi wyrzucać niezużytych świeżych, a o mrożeniu czytałem różne opinie

Jaki masz piec?


@joyko: piekarnik