Wpis z mikrobloga

W związku z tym, że moja chęć odkrywania i zdobywania zapachów od Chanel wciąż nie słabnie, naturalną koleją rzeczy było zainteresowanie się perfumiarzem, który stworzył większość z dostępnych zapachów tego domu mody. Stanowisko głównego perfumiarza piastował przez 37 lat!

Jacques Polge, bo o nim mowa, skomponował takie hity jak Allure oraz wszystkie jego flankery (które moim zdaniem są lepsze niż sam Allure), Antaeus (który zestawiany jest z Kourosem, jako prawdziwie męski zapach z nutami zwierzęcymi, choć o zupełnie innym odbiorze), Bleu De Chanel, zarówno EDT jak i EDP, Bois Noir - tutaj ciekawostka. To pierwotna nazwa Chanel Egoiste o którym Polge wypowiadał się, że jest z tej kompozycji najbardziej dumny (Platinum to także jego sprawka). Na jego koncie są także najbardziej znane i rozpoznawane perfumy na świecje - No. 5. oraz uwielbiane przez kobiety Modemoiselle.

Na tym teoretycznie można byłoby skończyć, ponieważ Jacques w 2015 roku rozstał się z Chanel a jego miejsce objął... Jego syn Olivier Polge, który dopełnia dzieła ojca, rozszerzając ofertę o kolejne flankery pierwowzorów ojca czy na przykład Coromandel. Olivier współtworzył dla Viktor&Rolf, Dolce&Gabanna, Armani, Guerlain (Cuir Beluga), Kenzo (Power)., hity od Lancome, Paco Rabanne (Invictus i flankery), Valentino i wielu innych.

Obaj posiadają niesamowity zmysł i stworzyli więcej opokowych dzieł w perfumiarstwie niż było mi dane powąchać. Moim zdaniem, są jednymi z wybitniejszych perfumiarzy.

W związku tym mam do rozlania:

Chanel Allure Sport Cologne - 2,75zł/ml
Kolejny flanker Allure ale jakże inny od całej reszty serii sport. Czuć tutaj pomarańczę, cytrynę, bergamotkę w sposób niezwykle naturalny i niechemiczny. To chyba najwyżej oceniany zapach z serii Allure.

Chanel Egoiste - 3,6zł/ml
Ciepły, korzenny, elegancki. Ja czuję cynamon, tytoń i drzewo sandałowe, pozostałych nut nie potrafię nazwać. Nie jest absolutnie piernikowy, nie jest płaski, jest przede wszystkim szlachetny i złożony.

Kenzo Power - 2,6zł/ml
Wiosna na sterydach. Szukałem czegoś kwiatowego ale wciąż bez wątpliwości męskiego. Czuję tutaj moc białych kwiatów, kolendrę i cytrusy a do tego korzenność. To jedyne dzieło syna Jacquesa Polge'a na tej liście - Oliviera.

Montale Jasmin Full - 2,3zł/ml
Propozycja zdecydowanie bardziej skierowana dla kobiet. Pachnie tak, jak się nazywa. Moc jaśminu, białych kwiatów w połączeniu z parametrami oferowanymi przez Montale potrafi zwalić z nóg. Moja lepsza połowa testowała wiele zapachów, początkowo mających jaśmin w składzie a następnie w nazwie nie pozostawiając wątpliwości, że jaśmin będzie wyczuwalny. Montale Jasmin Full to Jaśminowa b---a, która nie daje o sobie zapomnieć przez cały dzień noszenia, tak jak pas szahida :D. Jak tylko wiosna do nas zawita na dobre, sam spróbuję go na sobie.

Szkło: 3zł
Paczkomat: 13zł
Odbiór: Wrocław

Można deklarować i dogadać wysyłkę w marcu (ja też już nie mam kasy ale co zrobić xD)

#perfumy
#rozbiorka
#rozbiorka71
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vizori: Nie jest to Allure Extreme. Zawsze unikałem wszelkiego rodzaju "Cologne" ale chyba niesłusznie, bo miałem skojarzenia z brakiem trwałości, zapachem neroli i alkoholu, który znika po godzinie. Tutaj to normalne perfumy a napis cologne jest nieco krzywdzący, bo trwałość jest na poziomie przyzwoitych EDT. 5-6 godzin w upale, bez gigantycznej projekcji to uczciwy wyniki.
  • Odpowiedz
@FELIX90: gwoli ścisłości, Chanel No.5 stworzył Ernest Beaux ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jacques udoskonalił formule, wydając No.5 Eau de Parfum w latach 80’. Pewnie odpowiada tez za aktualne wydania EDT, no ale twórca nie jest.
  • Odpowiedz
@LolsLols: 8 godzin spędzone w pracy, jest ze mną. Gdybym miał ciaśniejszy pokój i współtowarzysza, to nie wiem czy chciałbym go uszczęśliwiać, choć pachnie świetnie. Wyraźniej i dłużej zaznacza swoją obecność niż Egoiste Platinum. Na mnie dobrymi parametrami cechują się wypusty Guerlaina, Chanel i Montale. Wiele pewniaków na mnie nie współgra i szybko znika.

@pinkquartz: dzięki za doprecyzowanie, szkoda, że już nie mogę edytować bo oczywiście masz rację,
  • Odpowiedz
Chanel Egoiste

Uwielbiam ten zapach, przy czym jest to zapach wybitnie wieczorowy. Ja tam czuje przede wszystkich puder i szminkę. REWELACJA, ale nie jest to zapach łatwy, ani dobry w odbiorze. Ten zapach wybitnie pasuje do nazwy.
  • Odpowiedz
@DodatnieUjemny: co do wybitnej wieczorowości pozwolę się sobie nie zgodzić, bo świetnie się sprawdza jako zapach noszony do pracy. Co do samego odbioru, trudno mi powiedzieć. Na mnie leży bardzo przyjemnie, różowej się podoba a obcy ludzie nie zaczepiają mnie o perfumy bez względu na zapach :P
Pomimo tego, że powstał 30 lat temu, wciąż jest ciekawy, wyróżniający się i współczesny. Czy to jest ponadczasowość?
  • Odpowiedz
@FELIX90: Ja osobiście bym się nie odważył ubrać go do biura, pomimo że ubieram się raczej elegancko - jest dla mnie za bardzo wytrawny, ale to kwestia subiektywna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gratuluję różowej, mojej podoba się tylko szary Lacoste i Dior Sauvage xD
  • Odpowiedz