Ostatnio jak o tym pisałem nikt nie był w stanie mi pomóc. Moze coś się zmieniło / ktoś ma ten sam problem i znajdę odpowiedź. Na umowie o pracę kwota wynagrodzenia, która posiadam jest w formie netto. Oznacza to, że nie ważne ile podatku odprowadzał by pracodawca dostanę taka samą kwotę przy wpłacie. Problem pojawia się ponieważ jestem osobą ktora nie przekacza 26 roku życia i z tego tytułu nie mam możliwosci otrzymywania co miesiac kwoty z tytułu zwolnienia z podatku. W tamtym roku było OK bo dostanę teraz przy zwrocie skumulowaną kwotę za te miesiące. Niestety w tym roku jest to obowiązkiem pracodawcy i nie ma możliwości wyboru czy chce dostawać co miesiąc czy przy zwrocie. Moim zdaniem państwo po prostu nie przewiduje, że ktoś ma kwotę wynagrodzenia w tej formie. Nie dziwie się bo nie znam nikogo kto miałby taką umowę jak ja w mojej firmie. Ogólnie kwota wynagrodzenia w formie netto jest jak najbardziej legalna. Pytanie tylko jak mam sobie poradzić w takiej sytuacji.
@Repcakos: inaczej, umawiałeś się z pracodawcą na konkretną kwotę netto w zeszłym roku jeżeli nie zgłosiłeś chęci pobieranie tego co miesiąc on musiał odprowadzać podatek plus płacić ci gwarantowaną kwotę netto na jaką się umówiliście, od tego roku ma obowiązek ci to wypłacać z wypłatą więc kwotta netto dalej się zgadza a jemu zmniejszyła się kwota brutto, wszystko w takiej sytuacji jest ok, umawialiście się na konkretną kwotę do ręki
@Repcakos: jedyna opcja to złożenie pisemnego wniosku na pobór zaliczek bez stosowania zwolnienia od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 i wtedy znów ci musi płacić umówione netto ale brutto mu się znów zwiększy, chociaż to co proponuję skonsultowałbym z jakimś radcą prawnym czy nie ma innych przeciwwskazań do złożenia takiego wniosku nie wiem czy w tej ustawie ma on zastosowanie
@Repcakos: A co tu masz do radzenia sobie? Masz umowę na netto to pracodawca płaci Ci netto. Umówiłeś się na jakąś kwotę to dostajesz tę kwotę, "nieważne ile podatku odprowadzał by pracodawca". Twój bonusik za wiek leci do jego kieszeni.
@bizancjo: meh nie będę się sprzeczał z kimś kto nie ma pojęcia o czym pisze. idź poczytaj co to jest ubruttowienie w przypadku umowy o pracę z kwotą netto i sprawdź w ustawie czy zwolnienie od podatku wlicza się do kwoty netto a potem pisz co powinien dostać i czemu
@Mathas: @bizancjo: @nairoht: Dokładnie. O to chodzi. "Mój bonusik" idzie do jego kieszeni. W tamtym roku ten bonus przeszedł na zwrot podatku. Firma mi wciska kit że w tym roku niby też tak będzie. Ja na podstawie tego co pisałem oraz wy teraz nie wierzę w to. I sorki @nairoht ale nie do końca rozumiem więc bez spinki. Jeżeli złoże ten wniosek to te przykładowe
Na umowie o pracę kwota wynagrodzenia, która posiadam jest w formie netto.
Oznacza to, że nie ważne ile podatku odprowadzał by pracodawca dostanę taka samą kwotę przy wpłacie.
Problem pojawia się ponieważ jestem osobą ktora nie przekacza 26 roku życia i z tego tytułu nie mam możliwosci otrzymywania co miesiac kwoty z tytułu zwolnienia z podatku.
W tamtym roku było OK bo dostanę teraz przy zwrocie skumulowaną kwotę za te miesiące.
Niestety w tym roku jest to obowiązkiem pracodawcy i nie ma możliwości wyboru czy chce dostawać co miesiąc czy przy zwrocie.
Moim zdaniem państwo po prostu nie przewiduje, że ktoś ma kwotę wynagrodzenia w tej formie. Nie dziwie się bo nie znam nikogo kto miałby taką umowę jak ja w mojej firmie.
Ogólnie kwota wynagrodzenia w formie netto jest jak najbardziej legalna. Pytanie tylko jak mam sobie poradzić w takiej sytuacji.
#podatki #pracbaza #praca #netto #uop #pytaniedoeskperta
@Repcakos: bo?
@bizancjo: i tak i nie, umawiali się na konkretne netto, a zwolnienie od podatku do kwoty netto wchodzi.
Dokładnie. O to chodzi. "Mój bonusik" idzie do jego kieszeni. W tamtym roku ten bonus przeszedł na zwrot podatku. Firma mi wciska kit że w tym roku niby też tak będzie. Ja na podstawie tego co pisałem oraz wy teraz nie wierzę w to. I sorki @nairoht ale nie do końca rozumiem więc bez spinki. Jeżeli złoże ten wniosek to te przykładowe
@Repcakos: przy zwrocie, ty netto masz dostawać takie jak się umówiliście.