Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Dziczek3000: po spróbowaniu mechanika nigdy nie wrócę na membranowke. Na mechaniku mam ogromny komfort używania go w porównaniu do membrany i w końcu nie wysiadają mi przyciski po kilku miesiącach. Miałem ten problem z każdą klawiaturą membranową, nie ważne czy kupowałem tanią czy drogą.

To co podałeś to najzwyklejsza klawiatura, którą może kupić sobie ktoś, kto raz na tydzień używa pc.

Nie wiem czy siedzisz na pc jak jest ciemno,
  • Odpowiedz
@Dziczek3000: Absolutnie nie. Bez mechanicznej klawiatury o skoku co najmniej 3mm nawet nie próbuj pisać prostego if-a. Nadruki liter nie są ułożone centralnie - widzę tu spore ryzyko uszkodzeń palca. To samo da zbyt płytkie zagłębienie na opuszki - w dzisiejszych czasach 1.5mm to absolutne minimum. Sama krzywizna zagłębienia, patrząc od góry, powinna być bardziej naturalnie dostosowana do położenia dłoni - po lewej stronie klawiatury musi być pochylona w
  • Odpowiedz
@Dziczek3000: tego całego hajpu na klawiatury mechaniczne prawdę mówiąc nie rozumiem, ale najlepszą klawiaturą jaką w życiu miałem był logitech wave. Jeżeli znajdziesz coś podobnego to wołaj.
  • Odpowiedz
@Dziczek3000: Mimo dużego Enteru, nie jest to układ Brytyjski. W większości krajów Europejskich się stosuje Brytyjski układ, w Polsce jednak się Amerykański przyjął. Kwestia przyzwyczajenia.
Np. Niemieckie klawiatury stosują brytyjskie, tyle że Z i Y jest na odwrót. Chodzi o kształty przycisków, że są te same. Enter w kształcie "┐", a nie jak "" jak na zdjęciu.
  • Odpowiedz
@rukh: to nie jest układ brytyjski a ISO (czyli międzynarodowy) i wewnątrz ISO mamy więcej "podtypów" (np. ISO UK czy ISO US, który też jest często spotykany w Polsce). Ten drugi układ to ANSI, który jest stricte amerykański. Oprócz tego jeszcze mamy Big Ass Enter, który jest takim ni w pięć ni w dziewięć, ale obecnie rzadko spotykanym.

@Dziczek3000: cokolwiek na czym będzie Ci wygodnie. Ja osobiście preferuję
  • Odpowiedz