Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Hej Mirki. Polećcie mi jakieś materiały do nauki systemów Scada, sterowników przemysłowych, paneli HMI i sieci przemysłowych. To moje najgłówniejsze przedmioty, które właśnie zaczynam na studiach i chciałabym trochę bardziej zgłębić swoją wiedzę. Bo wiadomo, jak na studiach zaocznych sama się czegoś nie nauczę, to nikt mnie nie nauczy.
Może pójść w naukę jakiegoś języka programowania? Proszę o rady, książki, pliki, może kanały na yt.. Cokolwiek, co pomoże mi w nauce. Z góry dziękuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#automatyka #automatykairobotyka #robotyka #przemysl #plc #hmi #siecikomputerowe #sieci #informatyka #scada #programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
@Dezynwoltura: W tym momencie na rynku używa się TIA Portal wraz ze serownikami S1200(najpopularniejszy sterownik). Jeżeli nie potrzebujesz w miejscu pracy bądź do projektu S300 i step 7 to nie warto. (chociaż można jeszcze dosyć często je spotkać na obiektach). Sama idea programowania jest tak sama jak się nauczysz programować S300 to po przestawaniu na Tia też będziesz umiał
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Amestris: jeśli chodzi o język programowania tia portal (wincc) daje możliwość korzystania z visual basic script. Ale tak naprawdę wystarczą podstawy.
  • Odpowiedz