Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Wswswswswsws: wszystko zależy od tego co masz. U mnie w przypadku Warki 20L to było tak
-garnek 30L to koszt minimum 160zl, ja miałem 2 po 15 więc sobie to robiłem
-reszta sprzętu (2 wiadra, kranik, kapslownica, wężyk, łyżka, rurka fermentacyjna, zaworek do rozlewu do butelki, środek do dezynfekcji, glukoza, szczotka do butelek, rurka do filtracji, termometr, cukromierz) to koszt ok 200zl
-butelki( możesz używać takich po piwie co uzbierasz), koszt
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Wswswswswsws: od wrzucenia drozdzy, zazwyczaj tydzień fermentacji burzliwej, potem tydzień cichej, i wtedy już teoretycznie możesz pić, ale piwo będzie bez gazu. Refermentacja w butelce to ok 4 tygodni(najlepiej tak)
@bomba4: kraty można z biedry wziąć. Dobrze kojarzę, że to pierwsze piwo? Ja mam w planach w piątek butelkować 4 warkę i w weekend uwarzyć 5. Po raz pierwszy z odzyskanej gęstwy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mike-mo: ja miarkę miałem specjalna do butelek. Dawałem niepelna. Kolejne mam w planach jakieś whisky stout, i planuje zrobić mocno torfowe :D