Wpis z mikrobloga

#microsoft #systemyoperacyjne #it #linux #gownowpis Jak wiadomo nic na tym świecie nie trwa wiecznie - Ciekaw jestem kiedy 1000 letnie panowanie Microsoft na desktopach i laptopach się skończy. Kiedy wg was mogło by to nastąpić? Czy musimy czekań na koniec jakiegoś cyklu technologicznego, nowy wynalazek, globalną zmianę modelu ekonomiczno-politycznego, a może kataklizm? Jak myślicie?
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@znicz: jedynie kataklizm i budowanie od zera, nie da się normalnie z tego wyjść za bardzo user został zniewolony przez ms, oraz zero alternatyw do ms które miały by realne korzyści z przejścia
  • Odpowiedz
@znicz: gdy większość oprogramowania będzie dostępna przez przeglądarkę i doinwestują w którąś z dystrybucji to kto wie, może kilka procent się zdecyduje. Z drugiej strony Windows 10 nie będzie miał następcy w najbliższych latach, więc jak ktoś już go ma to po co miałby zmieniać. Końca panowania nie widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@znicz:
Użytkownicy kompie dzielą się na dwie grupy: tych co coś ogarniają i tych do których ciągle zgłaszają się samotne mamuśki z okolicy.
W dobie telefonów które mają bardzo dużo, ja podejrzewam, że MS zejdzie na drugi plan (bo w to że zniknie jakoś nie uwierzę) gdy zostaną spełnione następujące warunki:
1.Telefony nie będą rozładowywały się w 1 dzień, lub ich na lądowanie do 100% zajmie 5 min
2. Znacznie zwiększy się pojemność pamięci w telefonach
3. Powstanie standard stacji dokującej z dużym monitorem, klawiatura, myszka (coś już takiego Samsung chyba chciał wprowadzić). Przy czym musi powstać w kilku wersjach: podstawowa gdzie głównym cpu jest telefon, jakaś pośrednia i dla graczy gdzie cpu i gpu są w tej stacji, tak aby dało się w coś
  • Odpowiedz
@znicz: Jeśli chodzi o GNU/Linuksa, to duże nadzieje pokładam w Guiksie. To jest zaawansowany i wysoce programowalny menedżer pakietów (i wiele więcej, np. można Guiksa użyć jako pełnoprawnej dystrybucji), który jest też najbardziej przyjaznym użytnikowi menedżerem jakiego spotkałem (mimo tego, że jest dosyć hakerski) i trwają prace nad dodaniem GUI.
Całą konfigurację systemu można zamknąć w jednym pliku, który można sobie edytować, albo i wygenerować jakimś narzędziem. Są też
  • Odpowiedz