Wpis kieruję do tzw. mańkutów, czyli osób leworęcznych. Ja nie ma nic przeciw wam. Naprawdę - żyjcie sobie, u siebie w domu piszcie lewą ręką. Ale zrozumcie jedno - jesteście odchyleniem od normy, a więc siłą rzeczy nienormalnością i dewiacją. Wynaturzeniem. Leworęczność to realizowanie potrzeby pisania czy drapania się po tyłku niezgodnie z naturalnym porządkiem rzeczy. Stanowicie ułamek społeczeństwa i zamiast się dopasować i zostawić swoją leworęczność w domu - obnosicie się ze swoim nienormalnym pisaniem lewą ręką. Ze swoimi, o! zgrozo, produktami czy sklepami specjalnie dla mańkutów. A co najgorsze - zarażacie swoją chorobą dzieci (pic related) - oto właśnie leworęczna ideologia i mańkutopropaganda w akcji - przekabacacie na swoją lewoskrętnośc ludzi, przez co stanowicie zagrożenie dla zdrowej, normalnej, prawopiszącej tkanki narodu.
@Thomas_Szasz podał badanie? Podał. Co prawda przeczy postawionej tezie no ale ma ciekawe informacje i bogatą bibliografie!
@prawa_reka_sorosa: Wy jesteście naprawdę nienormalni. Przecież sam dwa posty wyżej naprostowałem swoją narrację i zaprosiłem do nowej dyskusji. Wy za to wolicie się zachowywać jak dzieci. Super-poważni i mega-naukowi są z was ludzie.
Gdybyś przeczytał ten artykuł w całości to wiedziałbyś, że autor (swoją drogą sam jest gejem i ma męża) zwraca uwagę na różne znaczenia słowa parafilia.
Np. „For example, paraphilias might reasonably be defined as sexual interests that are atypical for one’s species or, alternatively, as sexual interests that are atypical for one’s s-x. The former would exclude homosexuality as a paraphilia, and the latter would include it.”
Czyli jeśli uznać, że parafilia oznacza zachowania
@Oh_hi_Mark: Staram się nie obnosić ze swoją leworędznoscią. Wiem przecież że pisanie to nie jest coś co muszę robic przy innych. Nie podpisałem przy szefie umowy o pracę, nie zapisałem się na studia, zaniedbałem masę spraw w urzędach tylko po to by nie narażać urzędników i petentów na ten niezbyt smaczny i z zasady intymny widok.
@Thomas_Szasz: Tak i nie wiem co chcesz tym pokazać. Parafilia to: „Paraphilic disorders are recurrent, intense, sexually arousing fantasies, urges, or behaviors that are distressing or disabling and that involve inanimate objects, children or nonconsenting adults, or suffering or humiliation of oneself or the partner with the potential to cause harm.”
Homoseksualizm nie jest parafilią. Autor tego artykułu jest znany z chęci pomocy osobom, które posiadają różne parafilie, np. w temacie
kwestia tego czy homoseksualizm jest parafilią, jest kwestią otwartą, skoro do takich wniosków właśnie doszedł autor.
@Thomas_Szasz: Nie doszedł do takich wniosków. Porównał parafilie z homoseksualizmem i udowodnił, że homoseksualizm różni się od parafilii. Zwraca uwagę na „the current limited understanding of paraphilias” i na to jak traktowane są parafilie.
@Thomas_Szasz: Nie napisał tego. Jeśli uznać, że parafilia to po prostu zachowania seksualne inne od większości to wtedy byłaby to kwestia otwarta, jednak żadna organizacja medyczna, ICD/DSM, nie określa tak parafilii.
DSM-5: „Most people with atypical sexual interests do not have a mental disorder. To be diagnosed with a paraphilic disorder, DSM-5 requires that people with these interests:
• feel personal distress about their interest, not merely distress resulting from society’s
@Thomas_Szasz: Nie potrafisz w tym wypadku czytać ze zrozumieniem. On tak napisał w stosunku do tego jak traktowane są parafilie. Samo określenie homoseksualizmu parafilią (jeśli parafilia oznaczałaby po prostu inny od większości pociąg seksualny, a tak zwyczajnie nie jest) nie oznaczałoby, że homoseksualizm jest zaburzeniem psychicznym, dewiacją seksualną lub chorobą. Parafilia ma jasną definicję w ICD/DSM.
@Oh_hi_Mark: Oho, #rozerwaneodbyty podpinają się, raz pod rudowłosych, raz pod leworęcznych ale seksualny dewiant pozostanie dewiantem, nawet jeśli amerykańskie stowarzyszenie psychiatryczne przegłosuje sobie coś innego xD
@sedzia_Stuleya: Zabawnie brzmi podważanie kompetencji stowarzyszeń pokroju American Psychiatric Association przez gościa, co łyka propagandę Pisu jak zawodowa kurtyzana kutasy.
@Oh_hi_Mark: Jestem leworęczny i ani moi rodzice ani moje dzieci nie są leworęczne także wykresik że się tak wyrażę jakiś "lewy". Leworęcznych w społeczeństwie jest 12x więcej niż homo i nie latają z tego powodu z tęczowymi flagami po mieście z okrzykami "LEFT PRIDE !!!111". Nie szukają wszędzie "lewofobii", nie trąbią i nie robią z siebie ofiar, że wszystko powinno być przystosowane dla leworęcznych, kierownice po lewej, pismo odręczne od
@Oh_hi_Mark wbrew pozorom to nie takie heheszki jak sie wydaje :p w wielu szkolach dzieci leworęczne byly zmuszane do pisania prawą reka, sam ze wspolczuciem musiałem patrzec na koleżankę, która dostawała o------l, ze zmienia reke jak nauczycielka nie patrzy. Mam nadzieję, że juz nie ma tej patologii :P
@Oh_hi_Mark: Warto zauważć jaki jest "skok" ilości leworęcznych po pierwszej i drugiej wojnie. Praworęczni ginęli jak muchy a mańkuty spiskowały i żyły jak pączki w maśle.
@Oh_hi_Mark: A co powiesz, na takie wynaturzenie jak człowiek oburęczny? hm? Mi bez różnicy czy piszę lewą czy prawą (choć prawą wychodzi mi ciut lepiej), młotkiem, rakietą tenisową czy maszynką do golenia jest mi bez różnicy. xD
Ha tfu na was!
#codziennystopdewiacji #4konserwy #bekazlewactwa
@prawa_reka_sorosa: Wy jesteście naprawdę nienormalni. Przecież sam dwa posty wyżej naprostowałem swoją narrację i zaprosiłem do nowej dyskusji. Wy za to wolicie się zachowywać jak dzieci. Super-poważni i mega-naukowi są z was ludzie.
Homoseksualizm nie jest parafilią. Autor tego artykułu jest znany z chęci pomocy osobom, które posiadają różne parafilie, np. w temacie
@artpop: Autor artykułu twierdzi, że to kwestia otwarta (dosłownie "niepewna"), i to właśnie "próbuję pokazać".
@Thomas_Szasz: Nie doszedł do takich wniosków. Porównał parafilie z homoseksualizmem i udowodnił, że homoseksualizm różni się od parafilii. Zwraca uwagę na „the current limited understanding of paraphilias” i na to jak traktowane są parafilie.
Oficjalnie parafilią
DSM-5:
„Most people with atypical sexual interests do not have a mental disorder. To be diagnosed with a paraphilic disorder, DSM-5 requires that people with these interests:
• feel personal distress about their interest, not merely distress resulting from society’s
@artpop: Jak nie napisał jak napisał? No ziomek, litości. Masz tutaj jeszcze raz wklejoną jego konkluzje:
Samo określenie homoseksualizmu parafilią (jeśli parafilia oznaczałaby po prostu inny od większości pociąg seksualny, a tak zwyczajnie nie jest) nie oznaczałoby, że homoseksualizm jest zaburzeniem psychicznym, dewiacją seksualną lub chorobą. Parafilia ma jasną definicję w ICD/DSM.
@sedzia_Stuleya: Zabawnie brzmi podważanie kompetencji stowarzyszeń pokroju American Psychiatric Association przez gościa, co łyka propagandę Pisu jak zawodowa kurtyzana kutasy.
Ha tfu na ciebie!