Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@staryhaliny: Przy tym jeżeli z różnych powodów różnie się zapisuje, znajomy póki nie wyprostował w jednych papierach miał nazwisko Zasacki a w drugich Zasadzki, czyta się w zasadzie tak samo. Tą samą sytuacja ze sławnym dowodem z nazwiskiem Cyps albo Zyps, gdzie pewnie niezależnie od sytuacji gościa nazwisko odczytuje się tak samo, jak w niemieckim gdzie Z czyta się jak C
o tyle taki układ podwójnego nazwiska, to jakiś śmiech na sali

@staryhaliny: Rozwiązanie jest bardzo proste. Często kobiety związane w jakiś sposób z pracą naukową np. poprzez publikowanie książek bądź artykułów w fachowej prasie wyrabiają sobie w pewien sposób "renomę", więc nie chcą zmieniać zupełnie nazwiska. Kwestia też późniejszej standaryzacji, kiedy np. przeczytałeś artykuł pani Cygan i potem chcesz poszukać jej innych publikacji. Zdecydowanie łatwiej będzie Ci wyszukać materiał autorstwa pani
  • 0
@Piro3202: no dobra, ale twój znajomy nie nazywał się "Zasacki-Zasadzki" ;)

Cyps albo Zyps - pierwszy raz słyszę i jestem zaszokowany, że ktoś tak stosował zapisując swoje nazwisko czy przedstawiając się.

@pieczarrra: renoma renomą, ale robienie sobie krzywdy w życiu i stosowanie takich zbitek to jest dla mnie śmieszne. To moja opinia. A już najbardziej mnie śmieszą laski, które prócz siedzenia z bombelkami w domu niczego nie osiągnęły w życiu,
  • 0
@staryhaliny: jest takie nazwisko "Cyps albo Zyps" słyszałem też o kilku innych, podobnych (na zasadzie Mirkowski vel Mirkowicz)

@pika_dmj: to jakoś jeden chory przypadek. Zamiast zdecydować w końcu raz o pisowni tego nazwiska, to ktoś przepisał jako nazwisko zapis jakiegoś urzędnika, który nie był pewny i w spisie wpisał " ....albo .... ". Śmiech trochę. To nazwisko to efekt nieporozumienia.

@staryhaliny: Przy tym jeżeli z różnych powodów różnie się
  • 0
@staryhaliny: Z podwójnymi nazwiskami najbardziej mnie zastanawia w sumie geneza nazwiska posła Szynkowski vel Sęk, bo te o których pisaliśmy to takie z sensownych powodów w sumue