Wpis z mikrobloga

Jak wygląda kurs na operatora programiste cnc krótki 2 tygodniowy ?Dokladnie w "cnc modern" w Rzeszowie ktoś może go tam robił? Trzeba posiadać jakąś wiedzę przez przystąpieniem?
#cnc #rzeszow
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kapue: Te kursy to podstawy podstaw, więc raczej żadnej wiedzy wcześniej nie trzeba mieć.
Chodź gdybyś wcześniej robił na manualnych maszynach to na pewno wszystko byłoby dla ciebie "jaśniejsze".
Ogólnie jeśli płacisz ze swojej kieszeni to odradzam tego typu kursy.
  • Odpowiedz
@Turbo_Bulbulator
@PossessedPriest a ja szukam materiałów z kodowania G i M kodami na oprogramowaniu Fanuca. Tak samo fajnie jakby istniał program-emulator w którym koduje się G i M kodami, ale detal do obróbki umiejscowiony jest w poziomie, tzn wrzeciono umiejscowione jest prostopadle do podłoża (nie wiem jak sie taki typ tokarki CNC nazywa) a głowica, z osprzętem porusza się w osi X i Z tylko.
  • Odpowiedz
@Kapue: To jest dobry kurs ale dla nauczycieli, którzy zarobią chociaż na was. Krótko mówiąc po tym kursie nie spodziewaj się zatrudnienia w branży, w Rzeszowie
  • Odpowiedz
@PossessedPriest ee raczej nie, jak wpisze w google to jedyne co pasuje na obrazach to imt intermato s32. Z oczu operatora to wygląda tak, że głowica z oprawami, nożami porusza się z góry w dół na wrzeciono, na którym zamocowany jest detal.
A materiały jakieś posiadasz o G i M kodach?
  • Odpowiedz
@Kapue: Taki kurs to pewnie nauka mierzenia na suwmiarce, mikrometrze, jakieś podstawy AutoCAD-a i MTS-a. A z praktycznych to prawdopodobnie obliczanie zera na obrabiarce, wymiana narzędzi i jakieś BHP.
  • Odpowiedz
@PossessedPriest w google dużo informacji znalazłem o G i M kodach co oznaczają, ale przydało by mi się jak ich używać, jak pisać poprawnie program, posiadasz takie materiały szkoleniowe? Albo isntiej taki symulator?
  • Odpowiedz