Wpis z mikrobloga

@diway: jadłbym
nie wiem jak ten rosół oceniliby rosołowi puryści, bo według starej szkoły rosół powinien być klarowny, powinno się gotować długo na jak najmniejszym ogniu i zbierać szumowiny
@Bromatologia: gotował sie na tak małym ogniu ze lekko pyrkał (3,5h), a szumowiny zostały zebrane i jest klarowny jak widać na zdjeciu z finiszu. Jest taki "nieestetyczny" na zdjeciu bo to góra garnka i tam było duzo tluszczu i to tak wyglada bo bylo duzo wołowego tłustego rosołowego :D a to czarne po gorze to pieprz jest z młynka grubo mielony poprostu
@jestem_legenda: kupuje
-2 porcje rosołowe + skrzydełka(3-4szt)
-wołowe rosołowe (u mnie w lewiatanie lokalnym są takie to jest czesto kawałek kosci + mięso + tluszczyk na 1 kawałku)
-4 marchewki wieksze
-caly por
-4 cebule na pół przekrojone i opalone
-5 ząbków czosnku
-pół duzego selera
-2-3 korzenie pietruchy
- mozna dac zieloną pietruszke pod koniec gotowania

wszystko wpeirdalam na sucho do gara, zalewam zimną wodą, na maly palnik, jak sie