Wpis z mikrobloga

Mircy ze #szwajcaria jak długo mogę jeździć autem na polskich rejestracjach posiadając pozwolenie na pobyt w CH kategorii b? W necie jest dużo dużo informacji ale nie mogę znaleźć nic konkretnego.
  • 7
@Flowes: rok bez przerejestrowania, ale i tak w razie kontroli beda cisnac na to, zeby chociaz zglosic auto w urzedzie celnym, duzo to nir kosztuje. Co nie zmienia faktu, ze jak prawka nie przekonwertujesz na lokalne to nie beda go uznawac i potrm juz tylko na podstawie egzaminu dostaniesz lokalne.
ze jak prawka nie przekonwertujesz na lokalne to nie beda go uznawac i potrm juz tylko na podstawie egzaminu dostaniesz lokalne

@qrcok: Źródło? Bo już któryś raz słyszę takie coś, a wszystkie oficjalne źródła, które znalazłem, mowią, że po roku po prostu prawo jazdy nie uprawnia do prowadzenia samochodu na terenie Szwajcarii, ale wymienić je ciągle można bez egzaminu.
To zamień dokument nie uznawany za uprawniający do prowadzenia na dokument uprawniający. Możesz przetestować i się podzielić doświadczeniem. Jeżeli jednak w razie kontroli policja nie uzna Twojego dokumentu, to na jakiej podstawie uzna go urzędnik w einwohnerkontrolle?
@ms93: @qrcok: Przepis mowi ze jezdzic nie mozesz z takim prawkiem powyzej roku po Szwajcarii. Oni nie moga uniewaznic Twojego dokumentu, bo go nie wydali. Ale moga zabronic jazdy na nim w kraju w takich przypadkach..
Wymieniaja w urzedzie bez problemu, znajoma niedawno wymienila dopiero, a siedzi tu prawie 4lata. Inna sprawa ze od ponad 3 nie jezdzila po CH autem (ale za to w PL i owszem).