Wpis z mikrobloga

Mircy ze #szwajcaria jak długo mogę jeździć autem na polskich rejestracjach posiadając pozwolenie na pobyt w CH kategorii b? W necie jest dużo dużo informacji ale nie mogę znaleźć nic konkretnego.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Flowes: rok bez przerejestrowania, ale i tak w razie kontroli beda cisnac na to, zeby chociaz zglosic auto w urzedzie celnym, duzo to nir kosztuje. Co nie zmienia faktu, ze jak prawka nie przekonwertujesz na lokalne to nie beda go uznawac i potrm juz tylko na podstawie egzaminu dostaniesz lokalne.
  • Odpowiedz
ze jak prawka nie przekonwertujesz na lokalne to nie beda go uznawac i potrm juz tylko na podstawie egzaminu dostaniesz lokalne

@qrcok: Źródło? Bo już któryś raz słyszę takie coś, a wszystkie oficjalne źródła, które znalazłem, mowią, że po roku po prostu prawo jazdy nie uprawnia do prowadzenia samochodu na terenie Szwajcarii, ale wymienić je ciągle można bez egzaminu.
  • Odpowiedz
To zamień dokument nie uznawany za uprawniający do prowadzenia na dokument uprawniający. Możesz przetestować i się podzielić doświadczeniem. Jeżeli jednak w razie kontroli policja nie uzna Twojego dokumentu, to na jakiej podstawie uzna go urzędnik w einwohnerkontrolle?
  • Odpowiedz
@ms93: @qrcok: Przepis mowi ze jezdzic nie mozesz z takim prawkiem powyzej roku po Szwajcarii. Oni nie moga uniewaznic Twojego dokumentu, bo go nie wydali. Ale moga zabronic jazdy na nim w kraju w takich przypadkach..
Wymieniaja w urzedzie bez problemu, znajoma niedawno wymienila dopiero, a siedzi tu prawie 4lata. Inna sprawa ze od ponad 3 nie jezdzila po CH autem (ale za to w PL i owszem).
  • Odpowiedz