Dzieeeń dobry Mirko! Moje drugie podejście do serowych gofrów, tym razem dodałam mascarpone, różnicy wielkiej nie widzę a fajnie podbija tłuszcz :) Dodatki na wypasie: chrupiący boczek, czerwona cebula, jalapeno, pieczarki na maśle, jajko sadzone, szczypiorek i pieprz
Chaffle #2
1 małe jajko 1/2 szklanki startego sera 1 łyżka mascarpone Sól, dowolne przyprawy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać gofrownicę, wyłożyć masę ( opcjonalnie, dla bardziej chrupiącego i serowego efektu końcowego możecie najpierw nasypać troszkę sera potem "ciasto" a na końcu jeszcze troszkę sera), piec do zezłocenia. Podawać z dowolnymi dodatkami.
@chixi: Czy opiekacz nagrzewa Ci się o wiele bardziej niż przy zwykłych tostach? Pytam, ponieważ jestem na carnivore i robiłem chaffle z cheddara, jajka i mięsa mielonego. I nie wiedziałem, że to jest możliwe ale opiekacz mi się przegrzewał tak, że farba zaczęła odstawać. Zastanawiam się czy to po prostu efekt mięsa mielonego i tego, że jest bardzo wodniste.
@ameneos nawet nie chce mi się tego czytać. Fajnie że masz szklaną kulę lepszą niż moja i lepiej wiesz jak się odżywiam, jaki jest mój stan zdrowia, dlaczego i jak długo odżywiam się tak jak się odżywiam itd (✌゚∀゚)☞
@chixi: mi z gofrownicy zupełnie nie wychodzą, są twarde i suche, a jak chce wyjąć wcześniej, to się rozwalają po płytkach. Z patelni z kolei wychodzi mi przepyszne i ciągnące w środku, z trzech składników: mozarella, jajko, odrobina mąki kokosowej
Moje drugie podejście do serowych gofrów, tym razem dodałam mascarpone, różnicy wielkiej nie widzę a fajnie podbija tłuszcz :)
Dodatki na wypasie: chrupiący boczek, czerwona cebula, jalapeno, pieczarki na maśle, jajko sadzone, szczypiorek i pieprz
Chaffle #2
1 małe jajko
1/2 szklanki startego sera
1 łyżka mascarpone
Sól, dowolne przyprawy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać gofrownicę, wyłożyć masę ( opcjonalnie, dla bardziej chrupiącego i serowego efektu końcowego możecie najpierw nasypać troszkę sera potem "ciasto" a na końcu jeszcze troszkę sera), piec do zezłocenia.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1198735/
https://www.seizure-journal.com/article/S1059-1311(13)00339-7/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809
Jeszcze jakby to była wersja a'la śródziemnomorska oparta o tłuszcze nienasycone i jadłabyś warzywa do rozpuku...