Wpis z mikrobloga

Model 3D korpusu korkociągu. Ćwiczenie modelowania SolidWorks

Zostawiamy na chwilę obliczenia, symulacje by znów powrócić do przykładowego podejścia zamodelowania - odwzorowania rzeczywistego detalu - korpusu korkociągu. Ze względu na użycie prostych narzędzi, odbiorcami tego materiału mogą być nie tylko osoby, które ćwiczą umiejętności w sprawnym modelowaniu w programie SolidWorks, ale również poszukujące przykładowych rozwiązań do sposobu modelowania w innych programach typu CAD 3D. W moim podejściu, które jest tylko jednym z wielu, starałem się tak dopasować kroki wykonywania modelu, by późniejsze wprowadzanie zmian, czy nadanie parametryzacji modelu było jednym z łatwiejszych. Jeżeli chciałbyś podzielić się swoim rozwiązaniem, inną metodyką zamodelowania, tak aby inni Widzowie poszukujący uzasadnienia przyjętego sposobu mogli spojrzeć na wybrany przykład w inny sposób, istnieje możliwość przesłania drzewa operacji, kroków bądź opisu, które mogę opublikować w ramach prowadzenia kanału.

Zapraszam: [[#95] Model 3D korpusu korkociągu. Ćwiczenie modelowania SolidWorks 3D CAD](https://youtu.be/-so_EKB_MOc)
Do śledzenia również profil na Facebook

#inzynierprogramista #inzynieria #solidworks #cad #modelowanie3d #pracbaza #studbaza #ciekawostki #youtube #gruparatowaniapoziomu
InzynierProgramista - Model 3D korpusu korkociągu. Ćwiczenie modelowania SolidWorks
...

źródło: comment_6Lt0ti1Jg9Bcq6lOPn4jtNbfnRDxmYXa.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@motoinzyniere: No raczej nikt by takiego detalu w takiej skali produkcji nie wykonywał obróbką skrawaniem. Przykład detalu nadającego się wyłączeni pod odlew. Swoją drogą odlew o bardzo niskiej jakości. Mogę dokładniejsze zdjęcia przesłać, które ewidentnie pokazują linię podziałową, fragmenty z nieusuniętymi pozostałościami odlewniczymi na linii podziałowej formy czy też wypływkami w miejscu pracy wypychaczy formy.
  • Odpowiedz
@zielonka12: No można, można robić od razu, ale zwykle staram się używać tych narzędzi, które odpowiadają za swoje główne przeznaczenie. Nie wiem czy to zrozumiale napisałem, ale mam nadzieję, że sens się załapie.
Co do mieszania bryłówki i powierzchniówki, czyli tzw. modelowanie hybrydowe. Być może kwestia szkoły albo przekonania, może gustu. Zauważam niekiedy, że wręcz nalega się na to, aby tam gdzie to możliwe stosować najprostsze metody ułatwiające późniejsze modyfikacje.
  • Odpowiedz