Wpis z mikrobloga

Hejka, jakie błędy w mowie lub piśmie, spotykaliście najczęściej, lub jakie słowa sprawiały ludziom dużo problemów.

Ja zauważyłem, że dużo osób pisze skrót od słowa tysiąc jako tyś., gdzie poprawna forma to tys.
Wydaje mi się, że spory wpływ ma na to, jak oba skróty brzmią fonetycznie.

Zapraszam do zabawy. ʕʔ

#glupiewykopowezabawy
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Życzenie smacznego jeśli nie jest się gospodarzem

@frow: Tak! Siedzisz na stołówce, wcinasz obiad, co minutę ktoś wchodzi i "smacznego", "smacznego" a ty z pełną gębą nie wiesz co począć: powinno się podziękować, ale przecież z pełnymi ustami się nie mówi, nie przełkniesz jeszcze bo zakrztusić się nie chcesz, no a wypluć przecież nie wypada () Ja wtedy tylko kiwam głową...
  • Odpowiedz
@hvgbbbjbvkjhgtkkkkkkkkkk: "tudzież" w znaczeniu "lub/albo". Często jest tak, że ktoś używa słowa "tudzież" i nie wiesz czy wie, że to znaczy "oraz" czy nie wie i stosuje to słowo jako synonimu do "lub/albo" i tak siedzisz i się zastanawiasz bo często z kontekstu tego nie wyłapiesz.
  • Odpowiedz
@PotwornyKogut: Tak! (°° Jeden z najbardziej wkurzających mnie błędów. Nie mam pojęcia, czemu ludziom sprawia to taki problem. Przecież wystarczy sobie skojarzyć, że "prawo jazdy" to... prawo ROBIENIA CZEGOŚ, lub prawo DO robienia czegoś. Tak jak nie wiem... prawo pierwokupu, prawo wyborcze czy prawo łaski. Tymczasem słyszałem już, że młodo wyglądam na zdjęciu w "prawo jeździe", albo że ktoś zamiast
  • Odpowiedz