Wpis z mikrobloga

Hejka, jakie błędy w mowie lub piśmie, spotykaliście najczęściej, lub jakie słowa sprawiały ludziom dużo problemów.

Ja zauważyłem, że dużo osób pisze skrót od słowa tysiąc jako tyś., gdzie poprawna forma to tys.
Wydaje mi się, że spory wpływ ma na to, jak oba skróty brzmią fonetycznie.

Zapraszam do zabawy. ʕʔ

#glupiewykopowezabawy
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@SP_Alfa_Kilo: akurat z tą transliteracją cyrylicy, to problem jest bardziej złożony. pytałem kiedyś na uczelni, dlaczego tabliczki na drzwiach pracowników naukowych to np. Rozhestvensky zamiast Rożestwienskij i okazało się, że tego chcą sami zainteresowani. chcąc robić karierę poza granicami kraju zwykle myślą o zachodzie i każdy z nich jest zorientowany jakiego nazwisko brzmi po amerykańskiemu. i dokładnie tak chce to widzieć, niepotrzebna mu jakaś lokalna, polska wersja.
  • Odpowiedz
@PotwornyKogut: Tak zresztą chyba było z Dimitrijem Głuchowskim, tym od serii "Metro" - facet celując w zachód jako obszar, na którym robi karierę, stwierdził, że jego imię i nazwisko poza Rosją ma być zapisywane jako Dmitry Glukhovsky.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@hvgbbbjbvkjhgtkkkkkkkkkk:
nie wyczuwanie różnicy znaczeniowej pomiędzy "prawie" i "niespełna".
ogólnie, to tego drugiego słowa powinno się używać gdy się coś chce umniejszyć, a pierwszego, gdy powiększyć.
najlepszy przykład:
- na demonstrację przyszło prawie tysiąc osób (mówią organizatorzy)
- na demonstracje przyszło niespełna tysiąc osób
  • Odpowiedz