@mamtukonto: 750dag mąki, 500ml wody letniej, łyżka soli oraz 250dag drożdży. Tylko tyle. Ciasto wyrabiamy wieczorem. Odstawiamy do lodówki. Rano ugniatamy i zostawiamy na godzinę. W międzyczasie piekarnik na 220C z pustym naczyniem żaroodpornym. Po rozgrzaniu wkładamy ciasto i przykrywamy pokrywką. Po 30 min. zdejmujemy pokrywkę i kolejne 20min czekamy aż skórka się zarumieni. Wyjmujemy.
W całym mieszkaniu pachnie jak w piekarni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem
Super, ale na dłuższą metę się nie opłaca z powodu kosztów energii
Tak całkiem serio to lepiej nie jeść chleba w ogóle, bo nie ma poza kaloriami nic odżywczego ;)
Ale tak czy siak gratuluję własnego chleba
Zgoda. Dużo prądu, ale jaka satysfakcja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mamtukonto:
750dag mąki, 500ml wody letniej, łyżka soli oraz 250dag drożdży.
Tylko tyle.
Ciasto wyrabiamy wieczorem. Odstawiamy do lodówki.
Rano ugniatamy i zostawiamy na godzinę.
W międzyczasie piekarnik na 220C z pustym naczyniem żaroodpornym.
Po rozgrzaniu wkładamy ciasto i przykrywamy pokrywką.
Po 30 min. zdejmujemy pokrywkę i kolejne 20min czekamy aż skórka się zarumieni.
Wyjmujemy.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Przepraszam, ale późno wróciłem do domu.
Oczywiście 25dag drożdży.
Drożdże oczywiście tylko świeże.
( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Dziękuję.
Najlepsze kompedium to youtube ( ͡° ͜ʖ ͡°) wpisz "chleb". Warto obejrzeć 2, 3 kilku minutowe filmy żeby wypośrodkować sobie przepis.