Wpis z mikrobloga

#angular #webdev #javascript #devops

W Angularze można używać konfiguracji poprzez environment.ts ( https://angular.io/guide/build#configure-environment-specific-defaults ). Chodzi np. o podanie URL do API backendowego (i innych zmiennych parametrów).

Jak mam kilka środowisk, to mam kilka plików np. environment.dev.ts, environment.prod.ts itd.
Na etapie budowania wybieram, który plik ma być użyty.

Ale co jak na etapie budowania nie znam wartości, która powinna być użyta? Np. buduję paczkę i nie wiem pod jakim adresem będzie API. Dopiero admin jak będzie wdrażał, to ustawi. Nie chciałbym, że musiał instalować sobie node/npm i sam budować paczkę.

W aplikacjach np. Spring Boot można wyciągnąć application.properties na zewnątrz aplikacji i admin może to sobie edytować. Można tak zrobić w Angularze z environment.ts? (Pewnie nie, bo jest to plik w TypeScript, więc musi być transpilowany... Ale może jest jakieś inne wyjście?).
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pobieraj dane z JSON

@beee: jak mam pobrać dane z JSON-a z backendu jak nie wiem jaki jest URL backendu, bo właśnie jego chcę skonfigurować?
  • Odpowiedz
@mk321: Apka będzie czekać na info z jsona i dopiero wtedy połączy się z API. JSON z danymi możesz zaciągać z frontu. Jeśli nie chcesz robić takich obejść to wystaw testowe API z danymi ze swojej strony, a jak admin ustawi właściwe to podmienisz.
  • Odpowiedz
Apka będzie czekać na info z jsona

@beee: skąd ma wziąć tego JSON-a? Nie może pobrać go z backendu, bo nie ma backendu. Nie wiem gdzie stoi backend jak buduję paczkę, więc nie mogę znikąd pobrać.

JSON z danymi możesz zaciągać z
  • Odpowiedz
skąd ma wziąć tego JSON-a? Nie może pobrać go z backendu, bo nie ma backendu.

@mk321: utwórz ręcznie plik JSON obok builda.

Mam zbundlowaną paczkę. Mam wrzucić JSON-a po prostu do folderu w frontem i niech serwer frontowy mi go wystawi i w apce frontowej sobie go
  • Odpowiedz
@mk321 myśmy raz robili w takiej sytuacji tak, że front budował się do dockera z nginx ktory miał zdefiniowane proxy które brało adres że środowiska, a apka strzelała zawsze na /api
  • Odpowiedz