Jakby sie nad tym zastanowić to jest jakieś p------e co się w tym kraju dzieje.
Środek Europy, kraj tranzytowy z dostępem do morza, sąsiedztwo Czech i Niemiec, bez wojny już od 75 lat i bez żadnej szansy na wojne od mniej więcej 15, monogeniczność 99% i prawie monoreligijność, totalny luz, żadnych katastrof naturalnych nie licząc 5 podtopionych domów co 10 lat, złoża gazu, węgla, srebra, klimat nie jest jakiś ekstremalny. Przecież w obecnym położeniu to my powinniśmy palić blanty i liczyć punkty procentowe rozwoju gospodarczego co roku.
A tu k---a jakieś afery na kiju, szczucia jednych na drugich, propaganda jak w III Rzeszy i sprawa tego czy para dorosłych ludzi może iść ze sobą do łóżka czy nie wywindowana do rangi rozkminy tysiąclecia xDD W telewizji napina rządzących taka jakbyśmy co najmniej walczyli o przetrwanie Ziemian z kosmitami w epickiej wojnie na lasery, bo przecież totalna opozycja tylko czeka żeby nas wszystkich powsadzać do obozów koncentracyjnych. Retoryka wojny i zagrożenia, gadanie o jednoczeniu Polski? xD Polska jest zjednoczona od prawie ośmiu dekad, głąby.
Czy wy nie widzicie jakie to wszystko jest śmieszne? Polska to jest taki zbuntowany nastolatek z bogatej rodziny, który chce uciekać z domu bo sobie wymyślił że nikt go nie rozumie. Ma być walka i c--j. Jakby Polska była jedynym krajem na świecie to by wypowiedziała wojne Neptunowi jak Kaligula xDDD #przemyslenia #bekazpisu #polska
@RogatyKoziol: Nie sądzę, że taka jedna kwestia wyjaśnia to zjawisko, te partie cechują się dużo większą ilością różnic poglądów niż kwestia imigracji.
@maybenot33: Idac twoim tokiem rozumowania powinniśmy przenieść Somalię w miejsce Niemiec , Kiribati w miejsce Słowaków , Białoruś zmienić na Bangladesz i będziemy w parę lat w------a w kosmos potęga i nikt nam nie podskoczy
złoża gazu, węgla, srebra, klimat nie jest jakiś ekstremalny. Przecież w obecnym położeniu to my powinniśmy palić blanty i liczyć punkty procentowe rozwoju gospodarczego co roku.
@zielonzielon: cóż za doskonała analiza ekonomiczna xD nigdy nie będziemy potęgą ekonomiczną, bo nie mamy żadnych wartościowych złóż. Poza węglem, od którego jak dobrze wszyscy wiemy się odchodzi, bo jest na wyczerpaniu oraz zabija nas i planetę.
tu k---a jakieś afery na kiju, szczucia jednych na drugich, propaganda jak w III Rzeszy i sprawa tego czy para dorosłych ludzi może iść ze sobą do łóżka czy nie wywindowana do rangi rozkminy tysiąclecia xDD W telewizji napina rządzących taka jakbyśmy co najmniej walczyli o przetrwanie Ziemian z kosmitami w epickiej wojnie na lasery, bo przecież totalna opozycja tylko czeka żeby nas wszystkich powsadzać do obozów koncentracyjnych. Retoryka wojny i zagrożenia,
@zielonzielon: obecnie siłą Japonii jest przemysł, setki wysoko rozwiniętych firm motoryzacyjnych czy elektronicznych. Coś czego Polska nigdy nie miała i mieć nie będzie.
A swoją potęgę zaczęła budować już w XVI wieku, cytując wiki
Gdy pierwsi Europejczycy dotarli do Japonii w XVI w., byli pełni podziwu. Japonia była uważana, dzięki dziennikom Marco Polo, za kraj niezmiernie bogaty w metale, złote świątynie i pałace. Kraj ten był również znany ze swoich
@4kroki: Napisałeś, że nie będziemy potęgą, bo nie mamy surowców. Zapytałem wtedy o Japonię, która nie ma surowców, a jest potęgą. Jeśli na poważnie powołujesz się na Marko Polo jako źródło to... nie wiem jak to powiedzieć. Jest to bardzo nieakademickie.
Kraj ten był również znany ze swoich wulkanów z obfitymi złożami rud powierzchniowych, ze względu na nierozwinięte jeszcze na dużą skalę górnictwo głębokie. Japonia stała się głównym eksporterem miedzi i srebra w tamtym czasie.
@zielonzielon: skończ już, ekonomisto od siedmiu boleści.
@4kroki: Człowieku, dołączasz do dyskusji i powołujesz się na człowieka, który 800 lat temu napisał połowicznie bajkowe opowiadania ze swoich podróży, podczas których informacje brał od kupców i miejscowych bajarzy? Akurat czytałem Marko Polo. Mam tylko nadzieję, że nie jesteś jeszcze po studiach, bo jeśli kogoś z taką merytoryką przepuszczono przez nasze uczelnie to ja zaczne się poważnie martwić o kondycje naszego szkolnictwa wyższego.
@zielonzielon: jak jak kocham dyskusję z takimi wymoczkami, którzy uważają się za omnibusów, a zwyczajne czytanie ze zrozumieniem przychodzi im z wielkim trudem XD
Początek zdania tyczy się jedynie opinii europejczyków na podstawie dzienników Marco Polo (tak go czytałeś, że napisałeś jego imię z błędem XDD), reszta, czyli Japonia jako lider eksportu miedzi i srebra w XVI w, jest faktem historycznym.
@4kroki: A potrafisz napisać zdanie bez wyzywania kogoś? Mnie z kolei denerwuje rozmowa z prostakami. Z podanego przez Ciebie źródła nie wynika to, co piszesz, chyba że każesz mi czytać całą książkę. Ale już dajmy sobie spokój z tą dyskusją, wśród ludzi kulturalnych argument personalny kończy dyskusje, więc napisz sobie cośtam żeby mieć ostatnie słowo a ja już dziekuję, nie dyskutuję z kimś kto mnie wyzywa.
@zielonzielon: oczywiście, brak ci argumentów to kończysz dyskusję, to jest dopiero domena człowieka "kulturalnego" xD Podałem ci źródło na tacy, link otwiera się stronie gdzie masz przedstawione dokładne liczby i przyczynę czemu Japonia została liderem eksportu miedzi i srebra. Ale dla ciebie to nie argument, więc rzeczywiście możemy zakończyć tę wspaniałą dyskusję.
@dulek: Jak powiedziałem, nie znam się a to była tylko propozycja wytłumaczenia ¯\_(ツ)_/¯. W sumie to ciekawe. W USA też wyzywają się od lewaków i prawaków ?
@RogatyKoziol: Raczej rasistów/wyzyskiwaczy (republikanie) i komunistów/socjalistów (demokraci). Ale mechanizm jest podobny - my-oni. Oni zawsze źli, my zawsze dobrzy.
Środek Europy, kraj tranzytowy z dostępem do morza, sąsiedztwo Czech i Niemiec, bez wojny już od 75 lat i bez żadnej szansy na wojne od mniej więcej 15, monogeniczność 99% i prawie monoreligijność, totalny luz, żadnych katastrof naturalnych nie licząc 5 podtopionych domów co 10 lat, złoża gazu, węgla, srebra, klimat nie jest jakiś ekstremalny. Przecież w obecnym położeniu to my powinniśmy palić blanty i liczyć punkty procentowe rozwoju gospodarczego co roku.
A tu k---a jakieś afery na kiju, szczucia jednych na drugich, propaganda jak w III Rzeszy i sprawa tego czy para dorosłych ludzi może iść ze sobą do łóżka czy nie wywindowana do rangi rozkminy tysiąclecia xDD W telewizji napina rządzących taka jakbyśmy co najmniej walczyli o przetrwanie Ziemian z kosmitami w epickiej wojnie na lasery, bo przecież totalna opozycja tylko czeka żeby nas wszystkich powsadzać do obozów koncentracyjnych. Retoryka wojny i zagrożenia, gadanie o jednoczeniu Polski? xD Polska jest zjednoczona od prawie ośmiu dekad, głąby.
Czy wy nie widzicie jakie to wszystko jest śmieszne? Polska to jest taki zbuntowany nastolatek z bogatej rodziny, który chce uciekać z domu bo sobie wymyślił że nikt go nie rozumie. Ma być walka i c--j. Jakby Polska była jedynym krajem na świecie to by wypowiedziała wojne Neptunowi jak Kaligula xDDD #przemyslenia #bekazpisu #polska
@zielonzielon: cóż za doskonała analiza ekonomiczna xD nigdy nie będziemy potęgą ekonomiczną, bo nie mamy żadnych wartościowych złóż. Poza węglem, od którego jak dobrze wszyscy wiemy się odchodzi, bo jest na wyczerpaniu oraz zabija nas i planetę.
A swoją potęgę zaczęła budować już w XVI wieku, cytując wiki
@zielonzielon: skończ już, ekonomisto od siedmiu boleści.
Początek zdania tyczy się jedynie opinii europejczyków na podstawie dzienników Marco Polo (tak go czytałeś, że napisałeś jego imię z błędem XDD), reszta, czyli Japonia jako lider eksportu miedzi i srebra w XVI w, jest faktem historycznym.
https://books.google.pl/books?id=nVIPPwVo8eAC&pg=PA14&lpg=PA14&dq=Japan+export+copper+silver&redir_esc=y&hl=pl#v=onepage&q&f=false
Podałem ci źródło na tacy, link otwiera się stronie gdzie masz przedstawione dokładne liczby i przyczynę czemu Japonia została liderem eksportu miedzi i srebra. Ale dla ciebie to nie argument, więc rzeczywiście możemy zakończyć tę wspaniałą dyskusję.