Wpis z mikrobloga

Kurde, tak mnie ciekawi. Kazdy pisze ze Iran taki potezny, ze USA dostanie w dupe. Chiny jeszcze nie podskocza - Rederacja Rosyjska moze byc po stronie USA.
A sam Iran i jego mozliwosci? Chodzi o sam fakt ze USA "dostanie w dupe" albo "Iran zablokuje Ormuz"

Przypominam. Jak moze wygladac typowy zespol uderzeniowy z lotniskowcem.
1x Lotniskowiec klasy "Nimitz"
2x Krazownik rakietowy klasy "Ticonderoga"
2x Niszczyciel klasy "Arleigh Burke"
2x Atomowy okret podwodny klasy "Los Angeles"

No i troche mniejszych okretow(oczywiscie ofensywnych) i okrety pomocnicze(transportowce/tankowce/ratunkowe itd)
Nie musze chyba wspominac jaka sile ognia maja?

W razie jakby ktokolwiek mial watpliwosci - KAZDA blokada ciesniny, kiedy taki zespol dotrze na miejsce... To jedynym pytaniem bedzie nie CZY ja przelamie(i zbombarduje kluczowe pozycje i pol kraju) tylko JAK SZYBKO. I Raczej bedzie to szybciej niz pozniej.

Aha, wiem Iran wystrzeli rakiety w USA. Bo ich niebo nie jest bronione przez NORAD. Taa, wiem 9/11 i przechwycony samolot cywilny to to samo co atak z innego panstwa.
Ale w razie jak ktos zauwazy roznice - NORAD jest w stanie odeprzec KAZDY bezposredni atak na USA

Co moze zrobic Iran tak realnie? Bo ciagle czytam ze Ameryka zatrzyma sie na gorach. Ale PO CO atakowac ladem?

#iran #usa #wojna #geopolityka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NexciaK: Iran moze zrobic kupe w majtki, wywiesic czerwone szmaty i popisac na twitterze. Oni niecmaja nawet 50 mysliwcow. Ich lotnictwo to zart.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@NexciaK:

Co moze zrobic Iran tak realnie? Bo ciagle czytam ze Ameryka zatrzyma sie na gorach. Ale PO CO atakowac ladem?

A co beda rzucać b---y na góry? Jak beda chcieli ich wystrzelać trzeba bedzie sie pofatygować z buta i szukać w tysiącach jaskiń i
  • Odpowiedz
Potem schować sie w górach

@TowerBridge: No ale co, schowaja tam elektrownie, miasta, fabryki itp?
I I po zbombardowaniu(przypominam ze tu doslownie Ticonderoga moze rownac miasta z ziemia) nie bedzie u nich buntow? Takie to zjednoczony kraj itd?
  • Odpowiedz
  • 0
@NexciaK:

Wietnam schował miasta, fabryki itd w tych swoich podziemnych tunelach? Afgańczycy schowali w górach?

Nie wiem czy taki zjednoczony, wojna weryfikuje. Jednak jest na tyle dużo fanatyków antyamerykańskich którzy będą skutecznie odbierać smak okupantowi że ta wojna bedzie trwać latami. Amerykanie musieliby sie posunąć do masowego ludobójstwa bo tak nigdy nie beda wiedzieć czy ten irańczyk to nasz chłop czy partyzant który strzeli w plecy. Chcesz powiedzieć że USA
  • Odpowiedz
@TowerBridge: Jest jeszcze b--ń biologiczna,jeżeli Izrael by ucierpiał to większość państw by nie miała tak naprawdę nic przeciwko,sam Izrael by czymś takim odpowiedział jeżeli by porządnie oberwał.
  • Odpowiedz
  • 0
@NexciaK: przecież USA grają na to, że Iran postąpi racjonalnie i nic nie zrobi. Ewentualnie działania proxy im zostają.
  • Odpowiedz