Aktywne Wpisy

lubie-sernik +931
Strasznie sie połamałem... Jestem na silnych lekach, na początku dawali mi nawet fentanyl. Czekam na operacje która będzie nie wiadomo kiedy.
Trzymajcie kciuki. Kc
Trzymajcie kciuki. Kc

Moseva +199





Hej winiarze! Pierwsze tegoroczne winko właśnie nastawione. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wino z hibiskusa.
Surowce leżały u mnie już z 2 miesiące i ciągle nie mogłem się zabrać za nastawienie wina. Zmobilizowałem się po wpisie @MarlboroGold:
Przepis przeliczony do uzyskania 34 litrów gotowego wina, nastawione w pojemniku fermentacyjnym 60l. (te wielkie fermentory to bajka ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
1kg suszonego hibiskusa (napar, bez kwiatów)
100g czarnej herbaty (pół litra naparu)
Drożdże Enovini WS
Pożywka KOMBI 1op.
1,5 kg rodzynek
7,5 kg cukru
33 litry wody
Hibiskus parzony 3 razy przez kilka minut w porcjach po 250g, każde parzenie to 1,5l wody, razem 18 litrów.
Polecam, wino proste i wdzięczne.
źródło: comment_UrjOype7RZC2KxwoZungHppOCxN4ugar.jpg
Pobierz@Zawodowy_Janusz:
@Zawodowy_Janusz: no tak średnio bym powiedział, raczej z cukru. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Malinowy od razu sypie spore ilości, Skipior nic nie daje, więc trudno znaleźć prawidłową odpowiedź. Najlepiej sprawdzać własnym smakiem :)
A tak na marginesie - dobry wpływ na wino ma dodatek innego kwasu niż cytrynowego. Kwas jabłkowy i winowy są trochę inne w odbiorze. Trochę ciężej kupić i są trochę droższe ale myślę, że warto.