Wpis z mikrobloga

Podjąłem wczoraj drugą w życiu próbę upieczenia chleba i chociaż mam do tego dwie lewe ręce to dobrze się przy tym bawię.

Chleb nie wyszedł xD

Za pierwszym razem korzystałem z bardzo prostego przepisu, który nawet nie zakładał odgazowywania ciasta. Tutaj chciałem zrobić to jednak zgodnie ze sztuką, ale ciasto wyszło mi klejące i w ogóle nie mogłem go uformować w kulę tylko rozłaziło się po desce. Jak temu zaradzić? Użyłem zgodnie z przepisem 500g mąki (przesianej) i 300ml wody. Piszą, żeby moczyć ręce w wodzie i ugniatać aż się w końcu ułoży.

Inna sprawa, że zrobiłem już chyba błąd na samym początku. Wrzuciłem drożdże (instant) do zbyt gorącej wody. Albo dałem za mało pożywki (łyżeczka cukru - tak jak w przepisie, wcześniej chyba sypałem 3, ale bezpośrednio do ciasta). Kolejna sprawa to może nie powinienem się bawić w rozczyn tylko wrzucić wszystkie składniki i od razu mieszać. Chyba kupię sobie mikser...

Przynajmniej skórki mi wychodzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem #dwielewerece #zakalec
  • 9
@RHarryH poszukaj w necie prosty chleb bez zagniatania z garnka (mozna uzyc naczynie zaroodporne).
Ten Ci powinien wyjsc.
Podrzuc link do przepisu z ktorego robisz chleb. Sprobuje cos pomoc.
@RHarryH: zrobiłeś ciasto z hydratacją 60%, po wyrobieniu nie ma prawa się kleić, musiałeś go żle wyrobić albo za krótko. Drożdże instant możesz dać bezpośrednio do ciasta, a woda ma być z kranu, nie podgrzewana.

Jak będziesz jeszcze raz próbował to nagraj jak masz ciasto wyrobione.

ciasto z taką zawartością wody używa się na pizzę, zobacz jak ma wyglądać po wyrobieniu
s.....r - @RHarryH: zrobiłeś ciasto z hydratacją 60%, po wyrobieniu nie ma prawa się ...
@RHarryH: Pierwsze koty za płoty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Protipy dam Ci takie:
1) z tą wodą to różnie bywa, ilość z przepisu jest orientacyjna, bo różne mąki mogą mieć różną wilgotność - u prababci stało napisane: wody ile zabierze. Znaczy to, że wodę dodajemy po trochu i wyrabiamy, ciasto ma mieć dobra konsystencję, jeżeli woda zostanie to zostanie.
2) mąki jasne typu pszennego rosną dobrze przez
@RHarryH: w piekarni trzeba skorzystać a kalkulatora, który wyliczy jaka ma być temp wody aby wyrobione ciasto miało temp docelową typu 25C.
W praktyce w domu woda z kranu (choć w zimie ma pewnie 10C) lub z temp pokojowej 20
C. Na zimnej wodzie będzie nieco dłużej wyrastać.

@corrs: podziwiam, że ci się miesiąc chciało próbować z tym "ile zabierze".
- To ile ma być wody można z góry
@RHarryH: Ten przepis wyrzuć - on nie ma sensu. Wyrabiane ciasto jak do pieczenia na blasze, a pieczone w formie. Dziwne dodatki. I agresywne ugniatanie na 30min przed pieczeniem. Musisz się zdecydować jaki chleb chcesz piec: taki w formie, czy taki samodzielnie trzymający się kupy. Jeśli robisz w keksówce to bo nie wyrabiasz rękami i dajesz dużo więcej wody. Jeśli wolno stojący, to podrzucam przepis, który mi wyszedł za pierwszym razem