Największym utrudnieniem na diecie wegańskiej jest dla mnie to, że nie mogę wziąć pierwszej lepszej czekolady ze sklepowej półki ;/ Wrzucam przepis na trufle, które staram się robić, jak wiem, że ktoś wpadnie. Samo przygotowanie masy trwa 5 minut, ale musi jeszcze odstać w lodówce
Trufle czekoladowe- przepis własny
1. Rozpuścić w garnku tabliczkę gorzkiej czekolady (zazwyczaj są wegańskie, ale jednak trzeba czytać składy, bo np. Lindt dodaje często tłuszczu mlecznego). Ja używam Fin Carre z Lidla lub jeśli chce bez cukru to Wawel biało-niebieską 2. Dodać 1,5 płaskiej łyżki stołowej cukru/ksylitolu 3. Wymieszać bardzo dokładnie, póki masa jest gorąca, żeby cukier się rozpuścił. 4. Dodać 2 łyżki stołowe gęstej części mleczka kokosowego z puszki. Ja mam najtańsze z Biedry. Wymieszać tak, żeby masa miała jednolity kolor. 5. Dodać 1 łyżkę stołową wody i 2 małe łyżeczki od herbaty karobu (karob to alternatywa dla kakao, w porównaniu do kakao jest słodszy i ma lekko karmelowy aromat. W przeliczeniu na kilogram jest tańszy niż kakao, a dostępny stacjonarnie m.in. w Rossmannie) 6. Wymieszać całość
Odstawić na 2-3h do lodówki, by masa stężała. Masa po wyjęciu z lodówki będzie twarda- nabierać łyżką stołową i w dłoniach formować kulki. Można je obtaczać w karobie (będą słodsze), kakao (będą bardziej wyraźne/gorzkie) lub poeksperymentować z jakąś kawą rozpuszczalną typu Crema gold lub zbożową Inką. U mnie jasniejsze są w karobie, ciemniejsze w kakao. Zawsze robię 2 rodzaje posypki.
Trufle mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, nie trzeba ich trzymać w lodówce.
@elf_pszeniczny: chciałbyś być śmieszny, a nie rozróżniasz wegetarianizmu od weganizmu? No to w sumie śmieszny jesteś ¯\_(ツ)_/¯ @Catit: polecam zabawę z daktylami i orzechami - wychodzi drożej, ale rodzaj słodu jest inny i nic nie musi zastygać (w sumie tyle żeby się smaki przegryzły, jak ze wszystkim).
Największym utrudnieniem na diecie wegańskiej jest dla mnie to, że nie mogę wziąć pierwszej lepszej czekolady ze sklepowej półki
hmmm nie spotkałem się jeszcze z czekoladą 90+% która w składzie miałaby coś wyglądającego na niewegańskie a trch ich próbowałem ale no gwarancji oczywiście nie ma
@Chodtok: gorzka zaczyna się bodajże od 70% (i ja takiej używam do tego). Widziałam ostatnio gorzkie Lindt z mlekiem, więc uprzedzam, żeby czytać skład
@Grremllin ja nie lubię kuchni hinduskiej, ale bardzo sobie chwalę curry z mlekiem kokosowym i w tym ryż, ciecierzycą i batat albo tylko dwa z tych składników (u mnie dwa plus kurczak), z kawałkami szpinaku. Co do pytania - pewnie, takie kulki przygotowujesz na konsystencję, więc wystarczy dać więcej płynnych składników, np mleka kokosowego. Może np daktyle, mielone orzechy, kakao i mleko kokosowe, albo coś z mąką kokosową jak lubisz, można dodać
Trufle czekoladowe- przepis własny
1. Rozpuścić w garnku tabliczkę gorzkiej czekolady (zazwyczaj są wegańskie, ale jednak trzeba czytać składy, bo np. Lindt dodaje często tłuszczu mlecznego). Ja używam Fin Carre z Lidla lub jeśli chce bez cukru to Wawel biało-niebieską
2. Dodać 1,5 płaskiej łyżki stołowej cukru/ksylitolu
3. Wymieszać bardzo dokładnie, póki masa jest gorąca, żeby cukier się rozpuścił.
4. Dodać 2 łyżki stołowe gęstej części mleczka kokosowego z puszki. Ja mam najtańsze z Biedry. Wymieszać tak, żeby masa miała jednolity kolor.
5. Dodać 1 łyżkę stołową wody i 2 małe łyżeczki od herbaty karobu (karob to alternatywa dla kakao, w porównaniu do kakao jest słodszy i ma lekko karmelowy aromat. W przeliczeniu na kilogram jest tańszy niż kakao, a dostępny stacjonarnie m.in. w Rossmannie)
6. Wymieszać całość
Odstawić na 2-3h do lodówki, by masa stężała.
Masa po wyjęciu z lodówki będzie twarda- nabierać łyżką stołową i w dłoniach formować kulki. Można je obtaczać w karobie (będą słodsze), kakao (będą bardziej wyraźne/gorzkie) lub poeksperymentować z jakąś kawą rozpuszczalną typu Crema gold lub zbożową Inką.
U mnie jasniejsze są w karobie, ciemniejsze w kakao. Zawsze robię 2 rodzaje posypki.
Trufle mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, nie trzeba ich trzymać w lodówce.
#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem
@Catit: polecam zabawę z daktylami i orzechami - wychodzi drożej, ale rodzaj słodu jest inny i nic nie musi zastygać (w sumie tyle żeby się smaki przegryzły, jak ze wszystkim).
Komentarz usunięty przez autora
https://www.olgasmile.com/aromatyczny-dal-z-czerwonej-soczewicy.html
hmmm nie spotkałem się jeszcze z czekoladą 90+% która w składzie miałaby coś wyglądającego na niewegańskie a trch ich próbowałem ale no gwarancji oczywiście nie ma
@Catit:
wiem ale chodziło mi o to że prawilne czekolady to od 90% xd
ale skład ofc zawsze warto obczaić nie zaprzeczam
@Catit:
Co do pytania - pewnie, takie kulki przygotowujesz na konsystencję, więc wystarczy dać więcej płynnych składników, np mleka kokosowego. Może np daktyle, mielone orzechy, kakao i mleko kokosowe, albo coś z mąką kokosową jak lubisz, można dodać