@zjadlbym_kebaba: @Davidozz: Co kto lubi, ale chyba nigdy nie jedliście dobrze przygotowanej wieprzowiny, kotleta wieprzowego, czy pierożków z mielonym. Ale prawdą jest, że w Polsce świnie są za bardzo przetuczone. Miałem raz okazję jeść mięso z dzika, i były to całkowicie inne doznania smakowe. Mięso nie tak tłuste, ale nadal soczyste, miękkie...
@szasznik: cholesterol jest typem tłuszczu zwierzęcego. Zawierają go wszystkie komórki zwierzęcia, więc za każdym razem, gdy spożywasz mięso, jaja, lub nabiał, spożywasz cholesterol, co prowadzi do pojawienia się go w twojej krwi. Tak to działa. Rośliny, choćby najbardziej tłuste, nie zwiększają cholesterolu.
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odniósł się także do mitu szkodliwości cholesterolu jaj. Przypomniał, że głośno na ten temat było w latach 90-tych, choć już w latach 50-tych naukowcy obalili tą teorię.
– Jajo jest relatywnie bogatym w cholesterol surowcem pochodzenia zwierzęcego, zawiera go ok. 200 mg. Trzeba pamiętać, że to jest cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nie wpływa na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem –
#religia #heheszki
Ale prawdą jest, że w Polsce świnie są za bardzo przetuczone. Miałem raz okazję jeść mięso z dzika, i były to całkowicie inne doznania smakowe. Mięso nie tak tłuste, ale nadal soczyste, miękkie...
cieszę się że udało nam się znaleźć kompromis w te święta
@KomosaBiala: źródło?