Wpis z mikrobloga

@szasznik: cholesterol jest typem tłuszczu zwierzęcego. Zawierają go wszystkie komórki zwierzęcia, więc za każdym razem, gdy spożywasz mięso, jaja, lub nabiał, spożywasz cholesterol, co prowadzi do pojawienia się go w twojej krwi. Tak to działa. Rośliny, choćby najbardziej tłuste, nie zwiększają cholesterolu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KomosaBiala:

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odniósł się także do mitu szkodliwości cholesterolu jaj. Przypomniał, że głośno na ten temat było w latach 90-tych, choć już w latach 50-tych naukowcy obalili tą teorię.

– Jajo jest relatywnie bogatym w cholesterol surowcem pochodzenia zwierzęcego, zawiera go ok. 200 mg. Trzeba pamiętać, że to jest cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nie wpływa na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem –