Aktywne Wpisy
TurboEgo +39
czy jak człowiekowi resztki mózgu się starzeją to idzie na ryby, grzyby i interesuje się olimpiadą, gałą i polityką?
Nie znam ani jednej osoby w wieku do 25 r.ż. która by była zainteresowana powyższą tematyką (tzw boomerskim hobby) xD
Nie znam ani jednej osoby w wieku do 25 r.ż. która by była zainteresowana powyższą tematyką (tzw boomerskim hobby) xD
kontophone +72
Przepis od @paramyksowiroza ! Są pyyyyyyyyyyyszne! Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne bo wieloetapowe, ale pracy przy tym niewiele.
Efekt końcowy jest bardzo ciekawy, ciężko mi to nawet opisać.
Lepkie i aromatyczne. Dzięki nim pokochałam anyż. Nigdy nie zamówię ich w restauracji bo po jedzeniu ufafluniona byłam ja i najbliższe otoczenie ^^
20 kurzych łapek
woda
po łyżeczce: soli, cukru, octu
olej do smażenia
na sos:
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
świeży imbir o objętości +/- jak czosnek
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
chili
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka słodzidła*
szklanka wody
20 kurzych łapek włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, cukier i ocet. Zagotować i gotować ok 10 minut. Odcedzić.
Ułożyć na blasze piekarnika albo w suszarce i suszyć ok 2h (w 80°C). NIE WOLNO POMIJAĆ SUSZENIA! Będą strzelać jak oszalałe ;)
Rozgrzać tłuszcz do 180°C, smażyć wysuszone łapki na lekko złoty kolor, odsączyć.
Odsączone z tłuszczu łapki zalać bardzo zimną wodą i odstawić na minimum 2h lub całą noc.
Przygotować sos:
posiekany czosnek, imbir i chili podsmazyć na oleju , dodać resztę składników i łapki. Gotować na średnim ogniu aż sos się zredukuje do postaci lepkiej glazury.
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
I cieszę się, że smakują :)
Jeśli chcesz pokochać anyż jeszcze bardziej, to polecam ten przepis.
Na ciepło, łapki na koniec gotujesz w sosie aż się zredukuje :
"Przygotować sos:
posiekany czosnek, imbir i chili podsmazyć na oleju , dodać resztę składników i łapki. Gotować na średnim ogniu aż sos się zredukuje do postaci lepkiej glazury."
Z ogonem - challenge accepted! ^^
@Hertha obgryza się, mięsa za wiele tam nie ma, skóra, tłuszcz, spody łapek są najbardziej "treściwe", kości jak najbardziej są :)
@Tryggvason: