Aktywne Wpisy
Jacek12 +96
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z wami grafikami od kilku lat się bawię w grafikę komputerową - głównie raczej 3D.
No ale że tak powiem znam pół pakietu adobe na średnim poziomie, jakąś tam wyobraźnie mam i orientuje się mniej więcej w trendach - nie twierdzę że jestem grafikiem wysokiej półki - chociaż czasami znalazło się kilka fajnych dobrze płatnych zleceń z grafiki 3d.
Mnóstwo znajomych, znajomych znajomych prosiło mnie o ogarnięcie takich rzeczy jak(bo ja się znam):
- wizytówki
- ulotki
- kalendarze
- materiały promocyjne
- strony internetowe
No i jestem oczywiście na jakiś grupach z ogłoszeniami dla grafików i zupełnie nie ogarniam tych cen:
Nie mogę sobie wyobrazić jak tacy ludzie znajdują klientów jak:
liczą sobie za godzinę pracy np. 90 zł netto albo:
- projekt wizytówki 300 zł
- projekt ulotki 300 zł
- strona wizytówka 1,500 - 3000 zł (w 95% na WordPressie bez znajomości co się komu sprzedaje i jakie to ma konsekwencje prawne)
gdzie ja biorę np:
za wydruk wizytówek 1000 sztuk wraz z projektem 200 zł
prosta strona wizytówka, z ofertą hotelu itp itd 500 zł.
Serio przeglądam portofila tych ludzi i stwierdzam, że robię na równie dobrym poziomie co oni (graficznie) i nie rozumiem czemu im ktoś płaci za PROJEKT wizytówki 300 - 500 zł - gdzie to nie są jakieś j3bitne firmy tylko jakieś zakłady fryzjerskie itp.
Jakiś typ na grupie ostatnio napisał że potrzebuje jakieś logo dla swojej firmy otwiera firmę związana z montażem garaży blaszanych - napisał że ma budżet 100 zł.
95% ludzi go wyśmiało - napisałem do typa, zrobiłem logo nawet bez myślenia tak o z d--y zajęło mi to godzinkę (może) typ zadowolony - przelał 100 i tyle - a ci ze kuhwa księga znaku, projekty, wizualizacje logo to od 1000 się zaczyna...
WTF ?
Serio oni mają zlecenia jak 150 ludzi typowi odpisuje że za 100 zł sobie może sam narysować ?
W linku między innymi jedna z realizacji grafików którzy biorą 90 zł netto za godzinę pracy...stronka profesjonalnego grafika