Wpis z mikrobloga

#programowanie #arduino

Cześć, chciałem nauczyć się prostego programowania, tak dla siebie żeby sprawdzić się czy to dla mnie. Czy zakup arduino może i próba zaprogramowania go w jakiś dowolny sposób będzie dobrym wstępem do tego? Czy może lepiej zacząć w inny sposób? Programistą 15k nie planuję zostać, chciałem raczej poszerzyć horyzonty i może znaleźć jakieś hobby.
venividi - #programowanie #arduino

Cześć, chciałem nauczyć się prostego programowa...

źródło: comment_fEAmFJ5S57UCgLX1HKlsdTCIXYcGUWyU.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@venividi: jak chcesz tylko spróbować programowania to sobie ściągnij pycharma na przykład i próbuj
Jak interesuje Cię elektronika też to na aliexpress kupisz tanio klony arduino za pare $
  • Odpowiedz
@venividi: pooglądaj na yt Mirka Kardasia na początek jeżeli interesuje Cię programowanie uC, da Ci to jakieś spojrzenie na temat programowania a jeżeli interesują Cię podstawy całej elektroniki to na docer.pl masz dużo "Elektroniki dla wszystkich", tam będziesz miał bardzo przystępnie i obrazowo wyłożone podstawy i nie tylko. w ostatnich numerach jest też arduino, ale ogólnie to bym Ci arduino odradzał na rzecz nauki programowania uC tak jak uczy Kardaś
  • Odpowiedz
@venividi: Szwagier zaczynał od arduino. Potrzebował coś skonstruować do swojego escape roomu. Obecnie studiuje informatykę i ma zamiar być 15k.

Będziesz chciał linki do fajnych zestawów startowych to daj znać.
  • Odpowiedz
Potrzebował coś skonstruować do swojego escape roomu

@lukaszw_: To ten co się sfajczył? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A poważnie to bardzo by mi było miło. Może być jakiś klon. Im lepszy stosunek cena-użyteczność tym lepiej :)
  • Odpowiedz
@venividi: U mnie studenci kupują ten zestaw z BG (zazwyczaj biorą paczkę Priority Direct bo dochodzi w tydzień / półtora - nie gwarantuje, że teraz w świątecznym okresie tak będzie) : https://www.banggood.com/Geekcreit-UNO-R3-Basic-Starter-Learning-Kit-No-Battery-Version-For-Arduino-p-1133595.html?p=CS25147551126201611B&custlinkid=86945

biorą jeszcze ten zestaw:
https://www.banggood.com/Geekcreit-37-In-1-Sensor-Module-Board-Set-Starter-Kits-For-Arduino-p-1137051.html?p=CS25147551126201611B&custlinkid=711436

jeśli czujesz, że się w to będziesz bawił to weź jedno zapasowe Nano
  • Odpowiedz