Wpis z mikrobloga

Kończę studia inżynierskie na kierunku automatyka i robotyka.
W związku z tym, że jest to niepasjonujący i słabo płatny kawałek chleba planuję zmianę profesji na IT.
Chcę uczyć się programowania Javy w wolnym czasie, żeby móc w przyszłości gdzieś aplikować.
Polecacie może jakieś sprawdzone i darmowe kursy internetowe? (Mogą być w języku angielskim)
Wiem, że mogę kupić książkę lub iść na płatny kurs i nie wykluczam tego, ale jest XXI wiek i na pewno są jakieś fajne materiały w internecie od których można dobrze zacząć.
Jeśli macie jakieś inne rady to dawać śmiało!
#programowanie
#java
#automatyka
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@warning_sign: Spoko, póki co chcę zacząć naukę z jakimś fajnym poradnikiem/kursem i tego się trzymajmy. Do rekrutacji jeszcze daleko. Ponadto mam pomysł na własną aplikację i chętnie spróbowałbym napisać ją sam.
@secret_passenger: Podajesz skrajne przypadki, do programisty Boeing'a dzieli mnie kilka lat doświadczenia i ocean atlantycki. Ale rozumiem do czego zmierzasz.
Po prostu automatyka mnie nie pasjonuje plus wyżej wymienione argumenty.
  • Odpowiedz
@secret_passenger programistów piszących soft do samolotów czy sprzętu medycznego jest raczej mało w stosunku do osób klepiących strony internetowe.
W automatyce każda maszynka może zrobić spore kuku i systemy bezpieczenstwa to zawsze spory procent ceny aplikacji.
Jest masa procedur i norm co do których trzeba się stosować aby zminimalizować ryzyko.
Jest generalnie tak jak ktoś tam pisał - stosunek wiedzy, umiejętności i odpowiedzialności do zarabianych pieniędzy w tej branży jest śmieszny
  • Odpowiedz
  • 0
@HWDPLC a może zacznij zdobywać doświadczenie gdzieś za granicą?
Automatyka na starcie jest dość dobrze płatna w Polsce, ale pod warunkiem że robisz wyjazdy, ale niestety wtedy w domu jesteś gościem.
  • Odpowiedz
@bizn: Kluczowe jest słowo "niepasjonujące". Praca musi być przede wszystkim interesująca lub dobrze płatna, a najlepiej kiedy to idzie w parze.
Zarobki o których mówisz obowiązują dla ludzi żyjących w delegacji.
IT daje w tej kwestii ogromną elastyczność, praca często jest zdalna.
Wpis dotyczy początku nauki programowania, najpierw chcę sprawdzić jak będzie mi szło i czy dobrze się w tym czuję.
  • Odpowiedz
@HWDPLC: ja mowie o podstawie a nie delegacjach a praca jest na pewno ciekawa i satysfakcjonujaca. Zdalna tez jak się dobrze to wszystko poustawia
  • Odpowiedz
@bizn: Ile jeszcze razy muszę napisać, że wpis dotyczy materiałów edukacyjnych, a nie przekonania mnie do automatyki. Żadna praca nie jest napewno ciekawa i satysfakcjonująca bo każdy ma inne preferencje.
@Androo: Słyszałeś od psa kolegi którego wujek jest automatykiem? 30000 na rok? Czy jest szefem firmy zajmującej się automatyką?
Chcę spróbować czegoś nowego i nie mieszajmy do tego automatyki.
  • Odpowiedz