Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@FoxX21: Ja to Miras rozumiem, uderzam do tego, że wielu twierdzi, że samochody z dawnych lat nadal są pancerne, trochę się nakręciłem bo w pracy mam takiego fanatyka Polonezów który tak twierdzi i będzie z tego zdjęcia solidna gownoburza xD
  • Odpowiedz
@SmokeProspector: ja np. nie twierdzę, że są pancerne, ale na swój sposób te starsze są dla mnie ładniejsze, ciekawsze i bardziej mi się podobają i te nowe co teraz są tłuczone w wersjach kopiuj-wklej
  • Odpowiedz
  • 11
@SmokeProspector Akurat to że samochód się gniecie podczas zderzenia wcale nie świadczy o tym że jest słaby. Co z tego że samochód będzie pancerny i po uderzeniu się nie zdeformuje, skoro w środku wszyscy zginą. Akurat jak na swoje lata polonez był bardzo mocną konstrukcją, szczególnie kabina pasażerska.
  • Odpowiedz
@SmokeProspector: kiedyś widziałem fajny filmik jak na skrzyżowaniu jakieś auto p---------o w poloneza i poszło gdzieś w rów i na latarnię
polonez niewzruszony odjechał dalej, nawet się nie zatrzymując, kończąc z lekko pogiętym zderzakiem
ale że filmiku szukam od kilku lat i go nie znalazłem to pewnie spadł z rowerka
tak czy siak – poczytaj sobie o strefach kontrolowanego zgniotu i później obejrzyj ten filmik
Pangia - @SmokeProspector: kiedyś widziałem fajny filmik jak na skrzyżowaniu jakieś a...
  • Odpowiedz
  • 1
@SmokeProspector Wygląda tak z kilku powodów: 1) Nadwozie Poloneza miało kontrolowane strefy zgniotu - co oznacza, że elementy nadwozia składają się łatwiej, przez co lepiej absorbują energię zderzenia. 2) Uderzył w narożnik/koło które energii uderzenia nie absorbują tak dobrze, co dodatkowo zwiększyło jego uszkodzenia. 3) Auta z krótkimi komorami silnika są twardsze. Mają mniej miejsca na wytracenie energii uderzenia - żeby nie dopuścić do kompresji przestrzeni pasażerskiej muszą być twardsze.

Polonez
  • Odpowiedz
@SmokeProspector: @catsky:
No o ciekawe gdzie są teraz wykopki,co w 90% p------ą,ze w polonez niema stref zgniotu,tylko konstrukcję przez którą gina ludzie,a auto zostaje nienaruszone xd. Na tej fotce auto z lat 70tych zachowało się jak współczesne.
  • Odpowiedz