Wpis z mikrobloga

Cantucci, cantuccini - włoskie ciasteczka migdałowe, wywodzące się oryginalnie z miasta Prato (Toskania). Znane też jako biscotti di Prato. Są podwójnie pieczone, słodkawe, twarde, suche, chrupiące i zawierają kawałki migdałów. Chrupie się je, maczając w kawie lub winie (oryginalnie w winie Vin Santo).
Podstawowe składniki: jajka, cukier, mąka, migdały.
Cantuccio to stare włoskie słowo, które dosłownie oznacza: kącik, zakątek, małe miejsce. Kiedyś mówiło się tak na piętkę chleba.
#wloskinawykopie - ciekawostki o Włoszech i materiały do nauki włoskiego.
#jedzenie #ciekawostki #kuchnia #wlochy #wloski #slodycze
N.....n - Cantucci, cantuccini - włoskie ciasteczka migdałowe, wywodzące się oryginal...

źródło: comment_zI2uuUIUAirVviI1XaKNwG7KEbE9zMxt.jpg

Pobierz
  • 13