Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Dobra, wyciągnijcie swoją szklaną kulą i powiedzcie:
1. Dźwięk z okolic przedniego lewego koła
2. "tututututututu" ( ͡º ͜ʖ͡º)
3. Im szybciej jadę tym intensywniejszy i szybszy dźwięk
4. Lekkie bicie na kierownicy
5. Stało się to "tak o", w nic nie wjechałem
6. Ogółem jak się zaczęło to myślałem że to flak, ale to nie flak ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Co to może być, jak niebezpieczne póki nie zrobię i ile to może kosztować?
Stawiam na jakieś łożysko, ale #mechanik ze mnie żaden :/

#mechanikasamochodowa #mechanika #motoryzacja #samochody
  • 62
@Gandezz: Dźwięk z łożyska to takie huczące stukanie i jak pisali poprzednicy, nasila się przy skręcaniu. Po tym co piszesz to na 90% łożysko. Możesz podnieść auto na 5cm i zakręcić kołem, żeby wykluczyć zaciski hamulca.
Ja od pierwszych objawów (podczas skrętów) do wymiany jeździłem jakieś 2k km. Mój mechanik to skomentował tak, że niby to niebezpieczne ale, on z takim łożyskiem pojechał do Portugalii i wrócił, bo mu się nie
@Gandezz: łożysko albo przegub półosi. Do wymiany łożysko/piasta albo przegub/półoś. Zależy od konstrukcji. U mnie pasty nierozbieralne, więc jak łożysko pójdzie, to cała piasta do wymiany.
@Gandezz: Około 10 lat temu, kupiłem od koleżanki z roboty super auto za 500 cebulionów. Golfik dwójeczka, biały z odcieniami rdzy. Na lepszy nie było mnie stać, do różowej musiałem jakoś dojechać. Była piękna sobota, jajka podmyte, psik, psik jakimś muchozolem pod pachy i jadę na seksy. Po około kilometrze koło zaczęło stukać a kierownica drgać jak by padaczki dostała. Zjechałem na pobocze, szybki przegląd koła. Stara felga przy śrubach, pęknięta
  • 1
Dobra, pytanie z innej beczki - czy jest możliwe, aby coś wykręcało podczas jazdy śruby?
Mocno się zdziwiłem, bo wszystkie śruby w lewym przodzie (razem z zabezpieczającą) były poluzowane. Dokręciłem i git, problem taki że po pewnym czasie jazdy znów ten sam dźwięk. Sprawdzam pod domem - znowu poluzowane ( _)
Magia czy ki chui?
  • 3
@Gandezz: mechanikiem nie jestem, ale miałem to samo, koło mi prawie na autostradzie odpadło xd Osobiście u mnie to była końcówka drążka kierowniczego. Przez luzy na końcówce cale kolo latalo jak prostytutka I się luzowalo. Do wymiany, 25 minut roboty, ale głowy sobie nie dam uciąć czy to samo jest u Ciebie
  • 0
@Jaggen: nie miałem kiedy, jak już zdejmę to jutro, tylko dokręciłem śruby bo myślałem że to to, ale niestety, coś je ewidentnie wykręca.