Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do byłych zwolenników #korwin i jednej z 78 partii Krula. Co sprawiło, że zmieniliście swoje poglądy i stwierdziliście, że niszczenie Uni Europejskiej to debilny pomysł? Lurkowałem tu trochę i myślę, że byłych zwolenników kuclandu na Wykopie jest sporo. Ja zacznę:
Korwina popierałem w wieku 16 lat, ale w swoich pierwszych wyborach głosowałem już na Nowoczesną do Sejmu i PO do Senatu. Na moją zmianę wpłynęły dwie rzeczy.
1) Tak jak pisałem z @eoneon:

zacząłem czytać "Forbes". Może nie jest to jakieś pismo wysokich lotów ( dawno już nie czytałem, więc nie wiem, ale z tego co pamiętam kilka lat temu nie było), ale z korwinizmów mnie wyleczyło i w swoich pierwszych wyborach głosowałem już na Nowoczesną do Sejmu i PO do Senatu. Po prostu poznałem poglądy ludzi, którzy naprawdę robią wielkie biznesy, a nie p------ą o paróweczkach i rozwalaniu UE od środka.

2) Wypowiedzi JKM o uchodźcach. Temat przyjmowania uchodźców można oczywiście obronić i podać sensowne argumenty, ale pan Janusz przyłączał się do populistycznej narracji, która głosiła mniej więcej, że Niemcy stały się już kalifatem itp. Akurat złożyło się, że do Niemiec często jeździłem i po prostu widziałem, że nie jest to prawdą (jeszcze raz podkreślam, można krytykować Merkel za to co robiła, ale wieszczenie apokalipsy i rychłego upadku Niemiec jest po prostu próbą zbicia politycznego kapitału, ale to już innytemat )
A co było u Was bodźcem do zmiany poglądów drogie mirki? Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi i nie obrażanie #4konserwy. Zależy mi na tym, żeby któryś z fanów #konfederacja nauczył się na naszym doświadczeniu (mówię to zupełnie poważnie, sam pamiętam w jakie szkodliwe brednie kiedyś wierzyłem)
#polityka #neuropa może #glupiewykopowezabawy ?
v.....r - Mam pytanie do byłych zwolenników #korwin i jednej z 78 partii Krula. Co sp...

źródło: comment_gkbdUBvwj5TzzlniQrlCgLXCJZp8SO5t.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vivalder:

Ja Korwina nigdy nie popierałem, ale ze skrajnego wolnorynkowizmu skutecznie wyleczyło mnie zderzenie z rzeczywistością gdy trzeba było zacząć żyć na własny rachunek. Jednak okazało się że umowa o pracę, Zus i usługi publiczne to wcale nie taki zły pomysł.
  • Odpowiedz
@vivalder: Patrzyłem się w otchłań aż mnie pochłonęła. Oglądałem filmiki jakichś prawackich youtuberow w których śmiali się z lewaków. I żeby wiedzieć, z czego się śmiejemy zacząłem oglądać ich, i stwierdziłem, że nie bycie darwinistą społecznym i nienawistnym frajerem bez powodu. To było jak jeszcze byłem niepełnoletnim mieszkańcem piwnicy, zmiana otoczenia i ludzie tylko mnie utwierdzały w tym, że porzucenie paroweczkowej ekonomii i nauki nieskalanej rozumem to była dobra decyzja
  • Odpowiedz
@vivalder: nie ty pierwszy, oni mają to w dupie i tylko się krzywią na twoje wpisy i płaczą że kolejny dał się przekabacić lewactwu, dosłownie, nie trolluję, od lat ta sama próba naprostowania tych ludzi, to są ameby umysłowe, nic z tego nie będzie
  • Odpowiedz
@vivalder: A mogę ja, jako zwolennik aktualny (jak to mawiają w szkole amerykańskiej Piechoty Morskiej - semper fi)?

Gdybym miał się po trzykroć wyprzeć Pana Janusza byłoby to z powodu:
- chamskiego języka, nastawienia i poglądów wobec LGBT, niepełnosprawnych, aborcji itp.
- nutkę rusofilii
- medialno-polityczny autyzm - chociaż nie wiem, czy to nie podpada pod ableizm i sam się
  • Odpowiedz
Gospodarczo poglądy Janusza są nadal świeże, tzw. "zdrowy chłopski rozum" (jak pogardliwie nazywają hejterzy fakt, że w matematyce euklidesowej 2+2 zawsze będzie równe 4) nie traci na aktualności.

@Dutch:

Ciekawy pogląd zauważywszy, że jednym z głównym postulatów aktualnej Partii Korwina jest gigantyczna obniżka podatków, bez choćby cienia zadania sobie trudu na wskazanie alternatywnych źródeł dochodów państwa na pokrycie wydatków, nie mówiąc o studiach nt. tego co się z państwem stanie
  • Odpowiedz
@The_Orz:

Ciekawy pogląd

A dziękuję!

zauważywszy, że jednym z głównym postulatów aktualnej Partii Korwina jest gigantyczna obniżka podatków, bez choćby cienia zadania sobie trudu na wskazanie alternatywnych źródeł dochodów państwa na
  • Odpowiedz
@jacieniemog28: Pisałem w OP, żeby nie obrażać tu kucy, jeszcze kilka lat temu możnaby napisać o mnie, że jestem amebą.
@Dutch: Dzięki za komentarz, rzeczywiście twoje myślenie ma jakieś ręce i nogi, ale jak już pisałem kiedyś na Wykopie. Na gospodarkę wpływają też inne kwestie niż opodatkowanie i przepisy. Na przykład zmiany klimatyczne, praworządnośc, pozycja w UE. To nie jest tak, że wystarczy podnieść kwotę wolną od podatku
  • Odpowiedz
@vivalder:

Dzięki za komentarz, rzeczywiście twoje myślenie ma jakieś ręce i nogi

Dziękuję również. Okazuje się, że (byli) sympatycy Pana Janusza to nie tylko osobnicy z najwyższym IQ, ale i o największej kulturze dyskusji. Na pewno nie chcesz powrócić do macierzy? Wiplerine będzie Twoim przewodnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na gospodarkę wpływają też inne kwestie niż opodatkowanie
  • Odpowiedz
Dziękuję również. Okazuje się, że (byli) sympatycy Pana Janusza to nie tylko osobnicy z najwyższym IQ, ale i o największej kulturze dyskusji. Na pewno nie chcesz powrócić do macierzy? Wiplerine będzie Twoim przewodnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kierwa czasami mnie nostalgia łapie XD Raz na kilka miesięcy wchodzę na akepedia.pl

Osobiście uznaję oczywiście AGO, ale traktuję je niskopriorytetowo

Problemem nie jest tylko AGO, ale także np.
  • Odpowiedz
Wykop uczy i bawi - żyłem w przekonaniu, że wolnościowcy chcą obniżać podatki w oparciu o ścięcie wydatków, a tu się okazuje, że chcą po prostu obniżać. Jestem oburzony. A serio - ostatnio jak sprawdzałem, nie żyjemy w państwie minimum i jest co obniżać? Tu masz moje przykładowe propozycje z tyłu głowy (czytaj: od czapy), nie wątpię że ekspert od finansów publicznych zrobiłby to 100x lepiej i efektywniej:

@Dutch:

Faktycznie uczy
  • Odpowiedz
@The_Orz:

A korwiniści wydają się być organicznie niezdolni to zrobienia takiej analizy, dlatego właśnie ich pomysły mają sens tylko na papierze.

Lepszy zardzewiały drogowskaz pokazujący słuszny kierunek, niż ten świeżo wypolerowany, ale kierujący ku przepaści.

Swoją drogą, porażający jest społeczny darwinizm przebijający się w
  • Odpowiedz
widzę że rozkręcają się dyskusje o gospodarce i systemie oparte na ogólnikach i hurra optymizmie, szkoda tylko że zawsze się patrzy na to co je... nie i jak to zrobić by jednak ludzie mieli jak najmniej kłopotów
  • Odpowiedz
@vivalder:
1. Odejście od korwinizmów miało miejsce w 2016 roku, kiedy to rozpocząłem drugi kierunek studiów, gdzie nabyłem wykształcenia z podstaw ekonomii.
2. Obejrzałem odcinek z Korwinem u Wojewódzkiego z 2003 roku, gdzie p-------ł że Polska niepotrzebnie przegłosowała referendum w sprawie wejścia do UE bo do tego czasu jak wejdziemy (rok później) to już UE dawno nie będzie. xD Takie rzeczy p------i też teraz, 16 lat później a UE jak
  • Odpowiedz