Aktywne Wpisy
lunaexoriens +70
"Podobają nam się naturalne kobiety, a nie glonojady", "po co kobiety sobie to robią" itd. A jak kobieta po czterdziestce pokaże się bez makijażu, to nagle piwniczaki odkrywają, że starzenie się istnieje.
#logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
#logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
#zwiazki #logikarozowychpaskow #randkujzwykopem
Jestem w świeżym związku z dziewczyną która leci na psychotropach, chodzi na terapię, tygodniowe humory to żywa sinusoida, raz jest super raz jest tragicznie. Niestety obrywam rykoszetem. Jest źle - pomagam, służę pomocną ręką. Potem jest chwila odtrącenia i to ja jestem fe i be. Potem jest zrozumienie błędów i powrót do normalności. Trochę to męczy. Z drugiej strony gżdżenie się jest fantastyczne.
Jestem w świeżym związku z dziewczyną która leci na psychotropach, chodzi na terapię, tygodniowe humory to żywa sinusoida, raz jest super raz jest tragicznie. Niestety obrywam rykoszetem. Jest źle - pomagam, służę pomocną ręką. Potem jest chwila odtrącenia i to ja jestem fe i be. Potem jest zrozumienie błędów i powrót do normalności. Trochę to męczy. Z drugiej strony gżdżenie się jest fantastyczne.
Z racji tego, ze jestem od wiekszosci tu piszacych troche starszy, pamietam #wroclaw jako miasto monokulturowe, gdzie charakterystyczne byly wycieczki starych Niemcow, ktorzy przyjezdzali zobaczyc miasto swojego dziecinstwa i poza nimi obcych praktycznie nie bylo.
Dzisiaj, po 15 latach w UE, Polska wreszcie przestala byc traktowana jako terra incognita, roktocznie odwiedza nasz kraj dziesiatki milionow turystow i, o czym chce pisac, coraz wiecej obcokrajowcow u nas osiada.
Niesamowite emocje wzbudza wciaz u pewnej grupy ludzi kwestia osiedlania sie w naszych miastach mieszkancow z #ukraina ale rowniez coraz wiecej z #bialorus i innych krajow Wschodniej Europy (Gruzini, Moldawianie, Kazachowie, Rosjanie, Ormianie) i innych krajow swiata.
Jak juz wspomnialem kiedys, Wroclaw jest o tyle ciekawym miastem, ze od wielu lat mamy najwieksza po Warszawie mniejszosc z Korei Poludniowej, Hiszpanii czy Portugalii. Ludzie ci jednak nie wzbudzaja takich emocji, jak wlasnie Ukraincy, ktorych jest w Polsce najwiecej...
Jako, ze jestem czlowiekiem ciekawym innych kultur, nie jestem uprzedzony do innych narodowosci, chce sie zwyczajnie dowiedziec, jak obcym podoba sie zycie w Polsce, jak sie tu odnajduja.
Na YT mamy kilka vlogow Ukraincow w jezyku polskim, niewatpliwa zaleta, ze rozumiemy o czym mowia, ale dla mnie jest to takze wada, bo dosc czesto sa to filmiki nieobiektywne, laurki dla Polakow, a ja chce poznac prawdziwe bolaczki!
Tak wiec, zeby moc posluchac i przede wszystkim poczytac komentarze pod filmami, trzeba uzyc cyrylicy... Otwieram wiec google translate i wpisuje Wroclaw, co tlumaczy mi na rosyjski Вроцлав. Wklejam to slowo do YT i nagle otwiera sie "niedostepne" dla nas zasoby informacji! ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Dziesiatki vlogow Ukraincow, ktorzy sa ZACHWYCENI!
Bo mieszkaja w tak pieknym miescie, bo wreszcie w normalnych warunkach, po europejsku, moga myslec o swojej przyszlosci, o wychowywaniu dzieci!
Wzruszajace sa filmy, gdzie pokazuja ceny w sklepach (na Ukrainie czesto nie jest wcale taniej), ida cala rodzina za zakupy do sklepow odziezowych, czy do restauracji, ktore sami znamy, opowiadaja o swojej pracy, o tym ile moga oszczedzic i co planuja w przyszlosci.
Nie oceniajmy ludzi tylko z perspektywy naszych fobii, postarajmy sie ich lepiej poznac, wyobrazmy sobie ich we wlasnej skorze (co wcale nie jest trudne, gdy sami mieszkamy za granica i sami jestesmy podjarani bogatymi miastami Europy Zachodniej czy Skandynawii)
Czy ja zamierzam kogos idealizowac? W zadnym przypadku! Kazdy przestepca, zbir, kozak, oszust czy zlodziej zasluguje na kare i zawsze bede taka osobe potepial (bo takze takie odoby do nas z zagranicy przyjezdzaja)!
Na zakonczenie dodam, ze w wiekszosci filmow ktore widzialem, Ukraincom bardziej podoba sie w Polsce niz w Czechach i niemal zgodnie uwazaja, ze Polacy sa serdeczniejsi od Czechow. Mowia, ze moze i w Czechach mozna zarobic troszke wiecej, ale koszty zycia sa wieksze i w sumie wychodzi na to samo.
Pamietam jeden komentarz Ukrainca w porownaniu PL-CZ i brzmial on:
- "Polska jakas taka blizsza duszy..."
( ͡° ͜ʖ ͡°)
#polska #emigracja #praca #oswiadczenie #takaprawda
Co do Niemcow, pamietaj, ze II Wojna Swiatowa wybuchla 80 lat temu, tych wycieczek jest zdecydowanie mniej niz 15-20 lat temu. To juz sa turysci, a nie wycieczki sentymentalne...
@Jud-Suss: LG ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@shinX: a tego nie znałem, teść robił podwykonawstwo dla LG to tam niezły reżim mają ze wszystkim jak opowiadał - inne podejście do pracy BHP etc
czyli to samo co zawsze. Dzięki!
@mroz3: no z tym BHP trochę beka bo już chyba nie liczą tych Koreańców co im giną na budowie.
Fun fact: ściągnęli jakiegoś czarownika żeby zaczarował budowę coby dobrze szła. Albo to są ofiary dla bóstw albo coś poszło nie tak.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Domciu: to troll, nie dokarmiaj
@Jud-Suss: No i siedzę, szukam i oglądam filmy na Youtube z auto tłumaczeniem, żeby zrozumieć :) Pozdrówka, który lvl jesteś?