Aktywne Wpisy

Kuzguwu +70
Narzędzia, które każdy majsterkowicz powinien posiadać (konkretne marki i modele), ja zaczynam:
Knipex Cobra
#glupiewykopowezabawy #majsterkowanie #warsztat #narzedzia
Knipex Cobra
#glupiewykopowezabawy #majsterkowanie #warsztat #narzedzia
źródło: Knipex-87-01-180-water-pump-pliers-Cobra-180mm-42m
Pobierz
runnerrunner +40
To wręcz fascynujące, że połowa planety przerywa swoje zajęcia, by celebrować rzekome narodziny bohatera jednej z najbardziej nieprawdopodobnych opowieści w dziejach ludzkości. Dorośli, wykształceni ludzie, którzy na co dzień operują rozumem i logiką, nagle z uśmiechem na twarzy oddają się masowemu rytuałowi opartemu na starożytnych mitach.
Rozum i nauka zostają elegancko odstawione na bok – tuż obok bałwanka z waty i lampionów na choince. A wszystko po to, by świętować cud narodzin,
Rozum i nauka zostają elegancko odstawione na bok – tuż obok bałwanka z waty i lampionów na choince. A wszystko po to, by świętować cud narodzin,

tldr - jestem głupi, chce być mniej głupi - Jak podejść do uzupełniania braków?
Ogólnie od małego wiedziałem co chce robić i że zawodowo wiedza szkolna nie będzie mi zbytnio potrzebna (no i zawodowo przewidywania się spełniły, jednak nie wziąłem pod uwagę czynników pozazawodowych - za co teraz pluje sobie w brode) Przez całe liceum delikatnie rzecz ujmując nie byłem prymusem. Czuję, że mam sporo braków w wiedzy ogólnej, nie czytałem lektur, z chemii i z biologi nie pamiętam totalnie nic, historia też nie była nigdy moją mocną stroną etc.
O ile w dziedzinach w których mocno siedzę zawodowo i hobbystycznie czuję się jak ryba w wodzie to czasem gdy rozmowa z kimś schodzi na inne tory to zdarza się, że czuje się jak idiota :)
Moje pytanie do was brzmi: Jak w najlepszy sposób uzupełnić te braki? Chodzi mi o generalne uzupełnienie wiedzy ogólnej, ale kupienie wszystkich podręczników z każdego przedmiotu i przerabianie ich od deski do deski wydaje mi się trochę overkillem. (nie chodzi tutaj o lenistwo, ale zwyczajnie o czas - mam 30 na karku, prace na etacie i rodzinę - na nauke myśle, że byłbym w stanie poświęcić średnio 2h dziennie)
Czy możecie polecić jakieś źródła do nauki (książki w pigułce, spis książek które warto przeczytać, może jakieś powtórki maturalne)? Generalnie chciałbym sobie opracować jakiś plan nauki, żeby każdego dnia pójść troszkę do przodu i wyjść trochę z wiedzowego przegrywu.
Plusy:
-Są napisane/nagrane językiem przystępnym, w przeciwieństwie do „poważnych” podręczników, które są tak przeładowane treścią że możesz się szybko zniechęcić.
-Z reguły nie skupiają się na książkowej wiedzy w sensie ścisłym (definicjach) a po prostu tłumaczą zagadnienia.
Jak
@ocotutajchodzi nie mogę teraz sobie przypomnieć, ale kilka krotnie na wykopie była podawana taka storna, na której bezpłatnie można obejrzeć wykłady, opowiadania nauczycieli, doktorów itp. z każdej dziedziny
polecam, dużo wykładów po polsku też. ( ͡° ͜ʖ ͡°)