Wpis z mikrobloga

Mireczki #pytanie. Szukam zamiennika Thunderbirda pod #linux. Interesuje mnie obsluga poczty :) w tym wielu kont. Zamiennik, chcialbym dzialal z davmail, lub natywnie z exchange. Obslugiwal spokojnie 20k maili w skrzynce, umial obsługiwać html jako opcje.
Foss rzecz jasna. Ew rozwazylbym otwarty platny

- ma nie gubic maili,
- mial normalny format danych a nie jakies mork gowno
- pliki poczty synchronizuje, wiec gdy cos wyszukam w katalogu, czy oznacze przeczytane badz nie - plik nie ma sie magicznie zmieniac, niech sobie to bedzie w metadanych
- ma obslugiwac watkowane wyswietlanie
- ma umiec zaimportowac wiadomosci
- definiowanie filtrow jasna sprawa
- opcjonalnie, pluginy (w tb mam plugin edytujacy mi jeden typ wiadomosci w okreslony sposob)
- opcjonalnie sprawdzanie pisowni

Evolution nie. Mutt moze bylby dobry ale nie dalem rady go skonfigorowac, moze za malo sie przylozylem a moze jest #!$%@?. Mysle ze mialby problem z htmlem takze.
The bat kiedys mialem, z 10 lat temu, bylo fatalne. Claws podobnie. Moze sie zmienily, nie wiem.

#programowanie #nieprogramowanie
  • 28
@Apokryf pierwsze slysze...no ciekawe. Mam wiec kilka kandydatow. Poczytam moze przez weekend, a potem wrzuce wrazenia z testow ;)

@DulGukat ( ͡° ͜ʖ ͡°) sluszna uwaga, ale niekiedy i inne osoby tak piszą, szef wszystkich szefow czy kontrachent, niepotrzebne skreślić
Po co mi czat sie wpycha w TB? Zagwozdka. W wersji 60.9 gdzie sa zapisane moje hasla? Nie ma juz w preferences->security. Natomiast menu edit ma "properties", "account settings", "preferences"...dwa pierwsze otwierają to samo okno... ( ͡° ͜ʖ ͡°) kto to projektował, magia.

Mailspring (elektron) tylko w pół otwarty :( wygląda ładnie ale. Niestety nie.

Evolution...pobiera niedużo, bo jakieś kilka mb, ale dlatego że ubu na którym to
Przetestuje jeszcze raz evolution na jakims innym distro. Musze przyznac ze jestem zaskoczony, dosc pozytywnie. Choc oczywiscie opcji konfiguracji linii reply-to nie ma. No, ale moze to sie da latwo przekompilowac. Dodatkowo fajny blad znalazlem, jak przechodzisz miedzy zakladkami menu, trzymajac lpm wcisniety menu nagle podnosi sie o pol cm i przeslania okno, ciekawe. Czy oni to w ogole testuja?

Todo zostalo: kmail, emacsowy mu4e, evolution dluzsze uzycie/kompilacja/wielkosc/zasoby itd