Wpis z mikrobloga

Mireczki #pytanie. Szukam zamiennika Thunderbirda pod #linux. Interesuje mnie obsluga poczty :) w tym wielu kont. Zamiennik, chcialbym dzialal z davmail, lub natywnie z exchange. Obslugiwal spokojnie 20k maili w skrzynce, umial obsługiwać html jako opcje.
Foss rzecz jasna. Ew rozwazylbym otwarty platny

- ma nie gubic maili,
- mial normalny format danych a nie jakies mork gowno
- pliki poczty synchronizuje, wiec gdy cos wyszukam w katalogu, czy oznacze przeczytane badz nie - plik nie ma sie magicznie zmieniac, niech sobie to bedzie w metadanych
- ma obslugiwac watkowane wyswietlanie
- ma umiec zaimportowac wiadomosci
- definiowanie filtrow jasna sprawa
- opcjonalnie, pluginy (w tb mam plugin edytujacy mi jeden typ wiadomosci w okreslony sposob)
- opcjonalnie sprawdzanie pisowni

Evolution nie. Mutt moze bylby dobry ale nie dalem rady go skonfigorowac, moze za malo sie przylozylem a moze jest #!$%@?. Mysle ze mialby problem z htmlem takze.
The bat kiedys mialem, z 10 lat temu, bylo fatalne. Claws podobnie. Moze sie zmienily, nie wiem.

#programowanie #nieprogramowanie
  • 28
@grzemach wkurzal mnie od lat. Nie da sie tego normalnie zbudowac (40GB). Idiotyczny format danych, w kolko zmieniaja api pluginow. Niektore maile wyswietlaja sie jako kropka i brak maila zero tresci czy nadawcy.
Wyszukiwanie sobie nie radzi ze znalezieniem maila. Mialem jeszcze kilka uwag ale juz nie pamietam (Pliki poczty tez sie zmieniaja po kazdym otwarciu katalogu przez co synchronizuje za kazdym razem po pare giga)
Zbieralem je kiedys na liscie, te
O kolejny mi sie przypomnial. Usun jakies maile z inboxa podczas gdy ten idiota wczytuje grupe dajmy 100-200 maili. Nie wiem kto to pisal, ale w trakcie wczytywania te uprzednio zaznaczone nie sa blokowane mutexem tylko usuwalo mi te nowo pobierane, o ile zapomnialem o tym idiotyzmie i usuwalem w trakcie pobierania.
Nie ma mozliwosci posortowania po "total count" w wyswietlaniu watkowanym. Bylbym dopisał ale zajrzalem do kodu i musialem wyrzygac sie w kiblu.

Niemniej, ze wszystkich mi znanych czyli jakies tam kmail, z dawnego kde, evilution i te w/w to bylo najlepsze gowno. Aha, ma trzymac poczte lokalnie, wiec żadne gmaile oczywiscie.
@bogobojny_trans: (jestem lekko nawalony, więc wybacz) W mojej opinii, na linuksie thunderbird (może nie tylko na linuksie, ale ogólnie jako klient poczty), thunderbird jest najlepszym klientem. Używałem "bat", używałem mutt, używałem jeszcze kilka różnych wynalazków.
Każdy klient poczty ma jakieś wady. Każdy w jakimś stopniu mi nie pasował. Thunderbid działa (w mojej opinii) najlepiej z tych które testowałem.

Jeśli masz problem aby po aktualizacji działało jakieś API - zablokuj wersję, nie
@grzemach nie ma problemu mireczku, takze wlasnie oddaje sie konsumpcji napoju wyskokowego :) ale po kolei:
Tak, zgadzam sie, do tej pory byl najlepszy i dla tego tez go uzywam, szukam jednak lepszej alternative.to. Co do nie dzialajacego api, to bardziej mialem na mysli ze to wrb costam co teraz wymusili gdzies w okolicy wersji 65 jest k... nieprzyjemne, delikatnie mowiac. Mowie, dalbym rade coz, daje rade z nim zyc a naprawic
Evolution nie.

@bogobojny_trans: słyszałem, że eveolution zrobiło duuuuży postęp - z ociężałej kobyły stał się lekkim, zwinnym i przyjemnym klientem obsługującym (prawie) wszystko co możesz potrzebować - ubuntu mate wróciło spowrotem na evolution właśnie..;
@Althorion kurde kto wie, choc bojowka vima tutaj :)
@safuka ubuntu zeszlo na psy, wyrazilbym sie wulgarniej ale nie mozna. Ok, bylo badziewne gnome/kde gdzies w okolicy 11.04, zacudowali ze swoim unity na jakies 4 lata i znow wrocili do gnoma, jesli chodzi o DE. Snap i jego koncepcja tez mi w ubu nie pasuje. Na dobra sprawe gdybym nie byl takim leniem to bym stawial gentopodobne cuda, lub w ogole lfs
emaksowe klienty

@Althorion: +1

kurde kto wie, choc bojowka vima tutaj :)

@bogobojny_trans: sprawdź mu4e do maili + helm + emulacja vim przez Evil mode jak nie chcesz zmieniać przyzwyczajeń/pamięci mięśniowej. Ja do mutta miałem ze trzy podejścia i po spędzeniu kilku godzin z #!$%@? się z konfiguracją coś tam niby działał, ale jak dla mnie mu4e działa najlepiej.
D.....t - > emaksowe klienty

@Althorion: +1

kurde kto wie, choc bojowka vima tu...