Wpis z mikrobloga

Biorę się na poważnie za IoT, ESP, Raspberry, HomeAssistant.
Polecacie jakieś dobre poradniki do C, Python związanych z tym tematem z których coś wyciągnę. Puste czytanie dokumentacji oprogramowania i języków nie wystarcza do zabawy w IoT.

#programowanie #informatyka #raspberrypi #arduino #python
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nusaer: Daruj sobie czytanie książek stricte do C czy Pythona tylko rozwiązuj swoje problemy. Dlaczego? Bo możesz nawet nie ruszyć C czy Pythona. Zbierać temperaturę może taki Domoticz który najwyżej ma kawałek czegoś w Lua a dane może udostępniać ESP które ma wgrane EspEasy i tam programowania może nie być wcale. I tyle.
  • Odpowiedz
@nusaer Jaki jest Twój aktualny stan wiedzy? Jesteś kompletnie świeży, czy masz już jakieś doświadczenie? Wydaje mi się, że musisz wybrać, czy chcesz into C/C++, czy też Python, bo na początek będzie tego za dużo po prostu, jeżeli chciałbyś dwa języki na raz się uczyć.
Jeżeli jesteś świeży to zalecam jakiś kurs online od podstaw związanego z danym językiem oraz zorientowanego na Embedded. Książka też jest spoko. Kwestia tego, co lepiej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@junglemasta: Aktualnie lecę na gotowcach ale chciał bym też umieć pisać kod pod własne preferencje lub modyfikować źródła. Bardziej chodzi mi o korzystanie z API niż samo powielanie czyjejś pracy.
  • Odpowiedz
@nusaer a to chciałbyś stworzyć jakieś urządzenie na ESP i połączyć je ze smart homem? Masz jakiś cel?
Jeżeli nie wiesz co dokładnie chciałbyś stworzyć, to wymyśl sobie jakiś problem do rozwiązania (np. sterowanie natężeniem światła, termostatem, cokolwiek) i mój powyższy komentarz nadal będzie działać :)
  • Odpowiedz